TUZLA

Vučićeva Srbija finansira fabriku laži o zločinu na Kapiji

Koliko košta jedna granata kalibra 130 milimetara, koliko koštaju postavljeni automobili i sve drugo na tom poligonu

S današnje pres-konferencije. A. Bajrić

E. Sk.

5.3.2019

Fondacija „Istina, pravda, pomirenje“ održala je pres-konferenciju nakon najmonstruoznijih laži objavljenih u srbijanskoj štampi o zločinu na tuzlanskoj Kapiji 25. maja 1995. godine. 

Predsjednik Fondacije Sinan Alić ističe da fabriku laži o zločinu na Kapiji finansira Srbija Aleksandra Vučića koja na taj način želi relativizirati zločine Miloševićeve Srbije.

- Na poligonu u Nikincima izvedeno je 59 eksperimenata. Koliko košta jedna granata kalibra 130 milimetara, koliko koštaju postavljeni automobili i sve drugo na tom poligonu. Sve to je platila Vučićeva Srbija. To je najopasnija poruka – smatra Alić.

Najbitnije u cijeloj priči je što se Srbija ne pridržava protokola o saradnji koji su potpisali nekadašnji v. d. glavnog tužioca BiH Goran Salihović i tužilac za ratne zločine Srbije Vladimir Vukčević. 

- Srbija, suprotno potpisanom protokolu, ne upućuje Novaka Đukića na izdržavanje pravomoćne sudske odluke u neki od srbijanskih zatvora. Instanca za dokazivanje nevinosti Đukića je Sud BiH, a ako se ima sumnja prema tom sudu, naredna stepenica je sud u Strazburu – tvrdi Alić.

Posljednja laž o Kapiji je, prema riječima Alića, najbrutalnija. Povezivanje sedmero mučki ubijenih dječaka i djevojčica s islamskim teroristima i pripadnicima El-Kaide, smatra Alić, ima uporište u djelu „Deobe“ Dobrice Ćosića u kojem stoji kako je laž sastavni dio srpskog patriotizma.

- Kada se sve iščita šta je napisano, možemo reći da smo još dobro prošli kada vidimo kakvi su idioti dogurali do čina generala u JNA – u armiji koja je sijala smrt na prostorima bivše Jugoslavije. Tim idiota s generalom idiotom na čelu tvrdi da njihov tim ima vjerodostojne podatke ko je od Bošnjaka učestvovao u ubijanju vlastitog naroda. Oni imaju dva ključna problema. Moraju uvjeriti glavnog Baju u RS da nije istinita njegova tvrdnja da su leševi na Kapiju dovezeni iz Živinica i uvjeriti neke druge eksperte iz Beograda koji su tvrdili da granata koja je pala na Kapiju nije ispaljena s Ozrena, nego s Majevice. Sredstva tom idiotskom timu, ponavljam, osigurava država Srbija – konstatira Sinan Alić.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.