SARAJEVO

Halilović odgovorio Forti: Kontradiktorni ste u smislu Vašeg "neutralnog stava"

Nakon izjava o mogućoj smjeni

Halilović: Krajnje su jasne političke igre. Arhiv

Avaz.ba

5.3.2019

Komesar MUP-a Kantona Sarajevo Mevludin Halilović uputio je otvoreno pismu premijeru Kantona Sarajevo Edinu Forti u kojem se referira na navode u vezi s njim. 

Naime, Forto je, govoreći o Haliloviću i njegovoj mogućoj smjeni, izjavio da je prema radu komesara sam bio neutralan sve do ovog posljednjeg perioda, kada se dogodila neka vrsta kampanje u njegovu korist.

Pismo Komesara Halilovića objavljujemo u cijelosti.

Poštovani premijeru,

Bit ću slobodan da ovim putem dam svoj osvrt na Vašu jučerašnju izjavu za portal Klix.ba. Iz Vaše izjave je vidljiva određena kontradiktornost u smislu Vašeg “neutralnog stava” prema meni lično, a koji nije bio prepoznatljiv prilikom vrlo uspješne i opsežne akcije Uprave policije KS u slučaju "Gačić", kada ste na zajedničkoj pres-konferenciji uputili čestitke, ali i na Vašem Twitter profilu napisali sljedeće: “Čestitam komesaru Haliloviću i Jedinici za podršku MUP-a KS. Naši specijalci.”

Želim Vas, kao “tihi i precizni profesionalac” kako me doživljavate, a vezano za Vaš navod da Vas iznenađuje tolika podrška meni kao komesaru, obavijestiti da je ta podrška bila sasvim spontana i da je izvršena bez političkog pritiska ili bilo čije asistencije, bez obzira na to što se iz Vaše izjave tačno vidi na koje političke partije mislite. Više od 1.300 potpisa policijskih službenika jasno govori koliko se cijene rad i novostvoreni uvjeti rada unutar Uprave policije na čijem sam čelu, ali i naših napora da se odgovorno i profesionalno svakodnevno brinemo za sigurnost više od 450.000 građana Kantona Sarajevo. Podsjećanja radi, na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo u martu prošle godine, tadašnji aktuelni premijer Kantona Sarajevo tvrdio je da je sigurnosno stanje u Kantonu Sarajevo bolje nego što je to bilo prije mog dolaska na funkciju komesara u maju 2017. godine. “Čelnici Stranke demokratske akcije su tražili da izvršim utjecaj kako Halilović ne bi bio imenovan za komesara jer pojedinim članovima SDA nije javio da će uskoro biti hapšeni. To nisam uradio i zbog tog komesara je sigurnosna situacija sada bolja. Broj pljački je prepolovljen i mnogo toga drugog je bolje jer je promijenjena “glava” koja nije pod utjecajem”, rekao je Elmedin Konaković.

U takvim okolnostima očekivali smo da mi Vlada KS, nakon opsežnog izvještaja koji smo Vam dostavili, pruži, u najmanju ruku, priliku i da me pozove da transparentno obrazložim članovima Vlade navode i činjenice u vezi s mojim radom. Međutim, u roku od 24 sata i sa Vašom usmenom najavom da će se izvještaj razmatrati bez javnog stavljanja na dnevni red pokazuje da određeni instrumenti političke moći žele “ubrzanu proceduru” razrješenja i moguće novo kadroviranje kroz instaliranje podobnih i zavisnih.

Krajnje su jasne političke igre, kako navodite, Vaše “neutralnosti”, zanemarujući u ovom slučaju rad, profesionalnost i požrtvovanost mene kao komesara i svih policijskih službenika koji časno obavljaju svoju dužnost kako bi sigurnost u KS bila u najmanju ruku na zadovoljavajućem nivou, a u izvještaju Vam je jasno navedeno da je sigurnost u 2018. godin,i za koju sam i ocijenjen, podignuta na viši nivo. Očito je da se onda radi o krajnjem nonsensu, jer potvrda ocjene “nezadovoljava”, koja je istovremeno i ocjena rada policijskih službenika, u ovom slučaju samo potvrđuje da je Nezavisni odbor radio po nalogu politike koja inicira moju smjenu - stoji u otvorenom pismu Halilovića.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.