PROCESI

Armin Cibra izgubio novu tužbu zbog kleveta i laži

M. AŠČIĆ

5.3.2019

Općinski sud u Sarajevu donio je danas prvostepenu presudu (broj:65 0 P 70473418 P), kojom tuženi Armin Cibra mora isplatiti Edinu Nikšiću, tjelohranitelju Fahrudina Radončića, lidera SBB-a, 1.500 maraka odštete zbog povrede časti i ugleda nastalih zbog objavljivanja neistinitih tvrdnji u knjizi pamfletu o Fahrudinu Radončiću.

Cibra, koji je izdavač i autor ove knjige, dužan je u roku od 30 dana platiti i troškove parničnog postupka u iznosu od 1.019,60 KM, ali i u „Avazu“ objaviti izreku presude i javno izvinjenje Nikšiću zbog svih neistina koje je objavio u knjizi.

Nikšić je 10. maja 2018. godine podnio tužbu protiv Cibre radi naknade štete zbog klevete. U tužbi je navedeno da je Cibra u knjizi javno iznio klevete kojima se tužilac etiketira kao osoba koja je po nalogu gospodina Fahrudina Radončića učestvovala u organiziranju demonstracija i vandalskog devastiranja zgrade Predsjedništva BiH, kao i da je u knjizi objavljena i njegova slika.


U tužbi, koju je Sud u cijelosti uvažio, navedeno je da je Cibra prekoračio granice slobode izražavanja, jer nije imao legitimni cilj za objavu spornih sadržaja.

Navedeno je da nije postupao u dobroj vjeri, već iz očitog motiva osvete i lične mržnje, prešao je mjeru u izražavanju, prema čijem postojanju se određuje odgovornost, te nije izvršio provjeru navoda.

Sud je kao klevetu odbacio i tvrdnje iz knjige da je Nikšić došao u "Avazov" toranj automobilom zaštitarske agencije COIN, u kojoj je tada bio zaposlen i njima odvezao pirotehnička sredstva, za koja je Cibra tvrdio da su korištena u napadu na Predsjedništvo BiH.

Svi objavljeni navodi, a u kojima se spominje Nikšićevo ime, ocijenjeni su kao kleveta.

Ovo je samo jedna u nizu tužbi koje su podnesene protiv Cibre zbog kleveta i laži napisanih u ovoj knjizi. Na stotine osoba čija su imena spomenuta tužile su Cibru zahtijevajući naknadu štete.

Za sada nije utvrđeno ko je finansijer ovog pamfleta koji je Cibra pustio u prodaju.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.