SARAJEVO

Sastanak SDA, HDZ-a i SNSD-a: Mandatar Vijeća ministara za sedam do deset dana

Kako su najavili učesnici razgovora, do kraja sedmice očekuje se potpisivanje svojevrsne izjave o principima zajedničkog djelovanja

S. D.

6.3.2019

Izetbegović, Čović i Dodik - Avaz
Pres-konferencija nakon sastanka - Avaz
Izetbegović nakon sastanka - Avaz
Izetbegović, Dodik i Čović - Avaz
Delegacija SNSD-a - Avaz
+3

13.30

Završen je sastanak u zgradi Parlamentarne skupštine BiH. Izetbegović, Dodik i Čović izjavili su da je sastanak bio konstruktivan. 

- Očekuje se da će mandatar Vijeća ministara biti izabran za sedam do deset dana, a do kraja mjeseca bit će formirano Vijeće ministara - kazao je Milorfad Dodik, predsjednik SNSD-a. 

Izetbegović je kazao da na današnjem sastanku nisu uspjeli postići dogovor u vezi s aktivacijom Akcionog plana (MAP) za članstvo u NATO-u, odnosno u vezi s usvajanjem Godišnjeg nacionalnog programa. 

On je rekao da tome podršku daju bošnjačka i hrvatska strana, ali ne i srpska.  

Uprkos tome, Dragan Čović, lider HDZ-a BiH, rekao je da očekuje da Vijeće ministara BiH bude formirano do kraja marta. 

- Nadam se da ćemo se razumjeti u vezi s raspodjelom resora. Čini mi se da smo napravili značajan iskorak - rekao je Čović.

Kada su novinari u više navrata insistirali kojoj stranci bi mogao pripasti koji resor u budućem sazivu Vijeća ministara BiH, Dodik je vidno raspoložen kazao: 

- Pustite nas, vidite da nam ide dobro. Šta ste sad navalili da se ovdje raziđemo?

Iako učesnici današnjeg sastanka to nisu eksplicitno potvrdili, evidentno je da se nazire kompromis u kojem MAP nije više biti uvjet za formiranje Vijeća ministara BiH, a na čemu su do sada insistirali iz SDA.

Milorad Dodik je ponovivši stav da je "vojna neutralnost RS zvanična politika tog entiteta", kazao da uslovljavanje formrianja Vijeća ministara BiH bilo čime nije realno.

- Ali nekoliko principa na kojima se može zasnivati djelovanje Vijeća ministara svakako jeste ustavnost, zakonitost, reforme, agenda, evropski put, poštivanje onoga što je dogovoreno u BiH sa stanovišta izgradnje autoputeva, da tu niko nikome ne pravi problem – rekao je on.

Predsjednik SNSD-a kazao je da je važno što je na današnjem sastanku iskazana zajednička podrška evropskom putu BiH.

- I tu nema različitih stavova, a to je evropski put BiH. Konsenzus oko toga nije upitan, kao i oko mehanizma koordinacije. Ovdje smo razgovarali kao predsjednici tri partije. Pozicioniranje partija je izvjesno, dakle, nema spora o tome da bi predsjedavajući trebao biti Srbin, tu nema spora. Došlo je do zastoja jer se postavilo pitanje MAP-a kao prethodno pitanje Vijeća ministara - rekao je Dodik.

Čović je razgovor ocijenio konstruktivnim.

- Razgovor i vodi tome da do kraja mjeseca imamo Vijeće ministara BiH. Moramo usaglasiti tehničke detalje i do kraja sedmice potpisati jednu izjavu o onome što smo danas dogovarali. Sve druge teme o kojima smo govorili prije svega traže što prije formiranje Vijeća ministara BiH, prije svega da se okrenemo reformama, prometnoj infrastrukturi i drugim pitanjima. Očekujemo da ta izjava bude kratka i nadamo se da ćemo se razumjeti oko resora i s te strane mislim da smo napravili iskorak. Da li će to biti tako, poznavajući nas, treba sačekati dan-dva pa vidjeti kako će ta izjava proći – rekao je Čović.

Bakir Izetbegović je, govoreći o pronalasku rješenja za MAP, rekao da će „pokušati proizvesti papir koji će zadovoljiti sve tri strane“. Komentirajući Dodikov stav da se RS izjasnila o tome da ostane vojno neutralna, on je rekao da je strategija koja se odnosi na MAP donesena ranije.

- Ne može entitetski nivo biti nadređen državi, niti komandirati u smislu da to može ili ne može. Mi ćemo pokušati da proizvedemo papir koji će relativno zadovoljiti sve tri strane, na nama je da se potrudimo - rekao je Izetbegović.  

Na pitanje novinara s kim će SDA u koaliciju od bošnjačkih, odnosno stranaka iz FBiH, Izetbegović je rekao:

- Kao što sam rekao, mislim da se polagano stvar kreće u pravom smjeru da će to biti oni koji ne odbijaju da uđu u vlast. Jer od strane Bh. blok sada imamo stav da neće da uđu u vlast, prema tome, ostaju oni koji hoće. Mislim da će sve biti riješeno u martu, kompletna struktura, ako smo uopće u stanju da riješimo probleme.

Kada je Izetbegović ocijenio da „Bh. blok neće u vlast“, u razgovor mu je „upao“ Dodik opaskom „neka i neće“.

Odgovarajući na pitanje je li na današnjem sastanku bilo govora o promjeni naziva Republike Srpske, Izetbegović je odgovorio odrečno.  

- Na ovom nismo, a na prošlom sastanku jeste, gospodin Dodik je to pitanje postavio, šta sam odgovorio neću reći, ako gospodin Dodik hoće reći, neka kaže – rekao je Izetbegović. 

Dodik je, također, rekao da danas nije bilo govora o nazivu RS. 

- Ali mislim da je i meni i Bakiru jasno kakva je situacija po tom pitanju. Jesmo prošli put razgovarali, na moje pitanje gospodin Bakir je imao svoj poznati stav o tome i naš stav je poznat, tako da smo ostali na tim pozicijama. Inicijative o tome nema i mi pratimo tu situaciju – rekao je Dodik.  

Dodik je najavio i potpisivanje sporazuma o romingu.  

- Predsjedništvo BiH će 5. Oktobra potpisati regionalni sporazum o romingu koji omogućava da sa svim zemljama u regionu imamo jeftiniji roming, a da se početkom 2021. godine roming smanji prema zemljama članicama EU za 80 posto . Ako to ne uradimo onda gubimo vrijeme nekoliko godina. To je interes BiH,a to što se ne poklapa s interesom nekih privatnih kompanija, nas ne zanima - rekao je Dodik. 

Ocijenio je da je krajnje vrijeme za to da se definira većina i kaolicija u FBiH.  

- Svima je poznato kakav je politički sistem u BiH i on se zasniva na reprezentativnosti dva entiteta i tri konstitutivna naroda i da je taačno, mi razumijemo poziciju gospodinua Izetbegovića u smislu da ojača reprezentativnost bošnjačkog ili kako oni to zovu bosanskog reprezentativnog tima, ali ja želim samo da kažem da su Srbi to završili i da Hrvati to završili .I, naravno da mi razumijemo potrebu da se i nama to što se tiče Bošnjaka, najširi krug političkih predstavnika bude unutra.Ali, mislim da je krajnje vrijeme da se to završi. Treba reći da je gospodin Izetbegović ima kapacitet da donosi odluke za formrianje Savjeta minsitara – rekao je Dodik.

Odgovarajući na pitanje novinara, kada se očekuje naredni sastanak SDA,SNSD-a i HDZBiH Izetbegović je rekao da očekuje da do kraja sedmice bude spreman „ jedan paket koji će biti svima prihvatljiv i koji će definitivno trasirati put "buduće vlasti".

Izetbegović je rekao i da se razgovaralo o izgradnji autoputa prema Beogradu, te je ocijenio da su „dobre šanse da se s radovima krene već ove godine“.

12.30

U zgradi Parlamentarne skupštine BiH danas je sastanak predsjednika SDA, HDZ-a BiH i SNSD-a Bakira Izetbegovića, Dragana Čovića i Milorada Dodika o formiranju vlasti u BiH.

Prvenstveno će biti govora o imenovanju mandatara za sastav novog saziva Vijeća ministara BiH.

Poznato je da je SNSD za tu funkciju kandidirala Zorana Tegeltiju, no ranije su iz SDA uvjetovali imenovanje Vijeća ministara usvajanjem Godišnjeg nacionalnog plana, koji je više puta skidan s dnevnog reda VM.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.