REAKCIJA

Zaštititi dignitet sudija koje su pojedini poslanici etiketirali na sjednici NSRS

Milan Tegeltija, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH poručio kako je neprihvatljivo ono što rade pojedini zastupnici

Milan Talgetija. Arhiv

M.Rener

6.3.2019

- Neprihvatljivo je da se sudije nazivaju lopovima i u parlamentima etiketiraju imenom i prezimenom, pogotovo što to rade pojedini zastupnici koji govore o svom ličnom predmetu koristeći političku scenu - istakao je Milan Tegeltija, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTS), na sjednici ovog tijela.  

Prenio je dešavanja sa jučerašnje sjednice Narodne skupštine RS na kojoj je prezentiran izvještaj VSTV-a za 2017. godinu.  

- Umjesto objektivnog sagledavanja stanja u pravosuđu, iznose se neistine koje tako odu u javnost – rekao je Tegeltija.

Potpredsjednica VSTV-a Ružica Jukić je istakla da se ne uvažava treći stub vlasti, odnosno pravosudna, te da je nakon situacije koju je ona ranije doživjela u Parlamentu FBiH rekla da više neće tamo da ide.

Tegeltija je predložio da se uputi neka vrsta pisma ili saopćenja kako bi VSTV odreagirao u cilju zaštite digniteta nosioca pravosudnih institucija.

Članovi VSTV-a su na kraju primili k znanju informaciju o aktivnostima predsjednika Vijeća, uz zaključak da Komisija za etiku VSTV-a razmotri pitanje o kojem je Tegeltija govorio i predloži vijeću zaključak u vezi zaštite integriteta sudija koji su jučer pomenuti na sjednici NSRS.

Inače, VSTV je danas započelo dvodnevnu sjednicu, na čijem dnevnom redu se sutra trebaju naći imenovanja određenih sudija i tužilaca, između ostalog imenovanje vršioca dužnosti glavnog tužioca Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.