KRIMINAL

U toku velika akcija SIPA-e, hapšenja i pretresi na 54 lokacije

Do sada sedam osoba uhapšeno

Ilustracija

Avaz.ba

6.3.2019

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su, po naredbama Suda BiH i Tužilaštva BiH, započeli operativnu akciju kodnog naziva "Zlatni karat".

U toku su pretresi osoba, stambenih i poslovnih objekata, pokretnih stvari koje koristi 31 osumnjičena osoba, na ukupno 54 lokacije na području Sarajeva, Tuzle, Gračanice, Živinica, Tešnja, Maglaja, Cazina, Bihaća, Konjica i Kladnja. 

Do sada je sedam osoba uhapšeno zbog postojanja osnova sumnje da su počinile krivično djelo organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelima krijumčarenje, organiziranje grupe ljudi ili udruženja za krijumčarenje ili rasturanje neocarinjene robe, pranje novca, nedozvoljeno skladištenje robe, poreska utaja ili prevara te krivotvorenje znakova za obilježavanje robe, mjera i tegova. 

Osumnjičene osobe se terete da su, u saradnji sa drugim osobama, s ciljem stjecanja protupravne imovinske koristi, vršile krijumčarenje i nedozvoljeno rasturanje neocarinjene robe, tačnije predmeta od zlata i srebra. 

Više informacija o rezultatima operativne akcije "Zlatni karat" bit će poznato nakon realizacije naredbi Suda BiH i Tužilaštva BiH, saopćeno je iz SIPA-e.   

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.