REAKCIJE Saopćenje za javnost

Tokić: Članstvo BiH u NATO-u mora biti najvažniji cilj nove vlasti

Fena
06.03.2019 20:28

Sejfudin Tokić

Foto: Arhiv

Predsjednik Bošnjačkog pokreta Sejfudin Tokić, povodom pregovora predstavnika parlamentarnih stranaka BiH o izboru novog Vijeća ministara BiH, dao je sljedeću izjavu za javnost: 

- Niko u ime patriota BiH, a posebno bošnjačkog naroda u državi BiH ne može i ne smije dati glas za novog predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH na način da na čelo ove institucije dođe osoba i politička struktura koja otvoreno negira provođenje strategije vanjske politike BiH, Zakona o oružanim snagama BiH u kome je članstvo BiH u NATO savez definirano kao cilj i obaveza svih struktura vlasti u državi BiH. Ovakav zakon usvojen je od Parlamentarne skupštine BiH uz punu saglasnost entitetskih parlamenata.

U nastavku, Tokić je naglasio da uključenje BiH u NATO-u kao najjači politički i vojni savez u svijetu je opredjeljenje apsolutne većine građana države BiH jer ono podrazumijeva sigurnost države i njenih granica kao i svih građana u državi BiH.

U tom cilju, ako bude trebala provjera volje građana države BiH, za uključenje države BiH u punopravno članstvo NATO-a na njenom cjelokupnom teritoriju sasvim sigurno dobit će podršku više od dvije trećine državljana BiH. Političko vezivanje Dodikove oligarhije za globalne ambicije Ruske Federacije na zapadnom Balkanu, istakao je, Dodikov je politički avanturizam s neizbježnim poraznim krajem za njega lično kao i za politiku koju predstavlja na sličan način kako se to desilo nedavno u Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji, a trenutno u tom procesu je i BiH.

- Bošnjački pokret od predstavnika parlamentarnih stranaka koji pregovaraju o uspostavi novog Vijeća ministara BiH traži da bez uvjetovanja u tom procesu osiguraju dosljedno poštivanje zakona i ranije donesenih odluka Predsjedništva BiH i Parlamentarne skupštine BiH - saopćeno je iz Pres-službe Bošnjačkog pokreta.

Oglasi

Komentari

NA VRH