PROCEDURE Izvršene provjere o stručnosti

U Njemačkoj nisu zabilježeni slučajevi bh. radnika s lažnim diplomama

Delegacija Agencije za rad i zapošljavanje BiH, s direktorom Muamerom Bandićem na čelu, u posjeti

Fena
07.03.2019 11:27

Najbolji radnici u Njemačkoj su iz BiH

Foto: Ilustracija

Delegacija Agencije za rad i zapošljavanje BiH, s direktorom Muamerom Bandićem na čelu, boravi u posjeti Saveznoj agenciji za rad Njemačke s ciljem provjere statusa radnika iz Bosne i Hercegovine u ovoj državi.

Kako se ističe u saopćenju Agencije, nakon pojave informacija o kupovinama lažnih diploma organiziran je niz sastanaka radi provjere tih informacija te su vršene provjere u Njemačkoj koje su pokazale kako do sada nije bilo slučajeva da je neko s krivotvorenom diplomom otišao na rad u tu državu.

Bandić je napomenuo da svi radnici iz BiH moraju proći proceduru priznavanja diploma, tako da je to još jedan od načina da se takve prevare spriječe, saopćeno je iz Agencije za rad i zapošljavanje BiH. 

- Bh. radnici su, prema riječima poslodavaca u Njemačkoj, jedni od najpoželjnijih i najboljih stranih radnika te su poslodavci izuzetno zadovoljni njima. Mi od 2013. posredujemo u zapošljavanju medicinskog kadra sa srednjom stručnom spremom u Njemačkoj i do sada je posao putem nas dobilo 4.710 radnika - istakao je Bandić.

Komentari

NA VRH