ISTUPI

Prvo javno obraćanje Erika Nelsona: BiH su potrebni hrabri lideri, ali još nema političke volje da se dogovore ključne reforme

Mi smo ovdje da pomognemo, ali odgovornost za napredak zavisi od djelovanja bh. lidera i građana koji trebaju zahtijevati njihovu odgovornost

S. NUMANOVIĆ

7.3.2019

S današnje pres-konferencije - Avaz
S današnje pres-konferencije - Avaz
S današnje pres-konferencije - Avaz
S današnje pres-konferencije - Avaz
S današnje pres-konferencije - Avaz

Sjedinjene Američke Države ostaju garant suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine, rekao je Erik Džordž Nelson (Eric George Nelson), novoimenovani ambasador SAD u BiH. 

On je prošlog mjeseca stupio na dužnost.

U prvom obraćanju javnosti on je naveo i da je prioritet svih prioriteta da pomogne da BiH napreduje ka ostvarenju zacrtanih ciljeva za članstvo u NATO savezu i Evropskoj uniji.

Zacrtani ciljevi

- Jasno je, međutim, da dodatne podjele u BiH nisu u skladu s njenim zacrtanim ciljevima članstva u ovim organizacijama. Dodatno podijeljena BiH bila bi direktna prepreka prosperitetu i budućnosti - upozorio je on.

Naveo je i da je došao u vrijeme kada se BiH približava bitnom trenutku na svom putu da osigura bolju budućnost. 

Rekao je i da su dostavljeni odgovori na Upitnik Evropske komisije i da je BiH dobila pruženu ruku NATO-a kroz poziv da dostavi Godišnji nacionalni plan.

- Neophodno je usvajanje reformi. Još su potrebniji hrabri lideri i da BiH krene ka budućnosti. Prazna obećanja i puka retorika postat će još beskorisniji. Mi smo ovdje da pomognemo, ali odgovornost za napredak zavisi od djelovanja bh. lidera i građana koji trebaju zahtijevati njihovu odgovornost - rekao je američki ambasador u BiH.

Istakao je da naša zemlja ima potencijala za bolju budućnost.

- No, ostaje sumnja postoji li politička volja da se dogovore ključne reforme - upozorio je Nelson.

Najavio je i daljnji angažman SAD da bi u BiH jačala vladavina zakona.

Založio se i za snažniju borbu protiv terorizma i radikalizma, ali istakao potrebu rada na deradikalizaciji.

- BiH će postati atraktivnije mjesto za američke kompanije i investicije - najavio je on.

No, preduvjet za to je i snažnija borba protiv korupcije i organiziranog kriminala.

Ambasador Nelson istakao je da je BiH prelijepa zemlja s ogromnim potencijalima.

Uz to, najavio je da će već sutra imati i prvi službeni put. Posjetit će, kako je rekao, jedinice Oružanih snaga BiH koje učestvuju u vježbama s pripadnicima Nacionalne garde Merilenda.

- Kao ambasador SAD nastavit ću dokazivati da su SAD istinski prijatelj BiH. Kao što mjerač kvaliteta zraka s naše ambasade pokazuje objektivna i precizna mjerenja, i ja ću u svom radu biti objektivan i iskren - istakao je ambasador Nelson. 

On je naglasio i da predaja Godišnjeg nacionalnog programa ne znači ulazak BiH u NATO.

- Radi se tek o još jednom koraku naprijed u ovom partnerstvu, a u godinama koje slijede bit će potrebno uložiti još mnogo truda - rekao je Nelson.

Upitan hoće li se mijenjati politika SAD s njegovim dolaskom u odnosu na RS, Nelson je rekao da novi ambasador je tu te da je tu trajna podrška BiH suverenitetu i integritetu. 

Treba nam kompromis

Osvrćući se na dijalog Srbije i Kosova, američki ambasador u BiH rekao je da nema paralele između Kosova i Srbije i BiH.

- Mi smo to sasvim jasno rekli. Suverenitet i teritorijalni integritet BiH su neupitni. Ono što nama treba u cijelom regionu je hrabrost lidera i kompromis - potcrtao je Nelson.

Osvrnuo se i na negativni utjecaj Rusije u regionu, posebno istakavši dešavanja u Crnoj Gori, te najavio da će se nastaviti suzbijanje negativnog ruskog utjecaja. No, naveo je i da je Rusija članica PIC-a i da je bitno imati saradnju s tom državom.

Novinarima je prenio da je Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH, zahvalio SAD na uspostavi mira kada se sreo s njim prilikom predaje akreditiva. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.