ISTRAŽUJEMO

Gdje su nestali 194 rakete, 71 puškomitraljez i milion metaka

Da nedostaju oružje i municija, otkriveno kad je u oktobru prošle godine trebalo doći do isporuke tih sredstava hrvatskoj firmi

Piše: S.DEGIRMENDŽIĆ

7.3.2019

Upad pripadnika Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u Ministarstvu odbrane BiH prije tri dana, kad je izvršen pretres jednog računara u tom ministarstvu te privremeno oduzeta dva CD-a sa sadržajem datoteka, samo su vrh ledenog brijega u priči o malverzacijama u prodaji viškova oružja iz MOBiH.  

Iz dobro obaviještenih izvora saznajemo da bi dugogodišnja istraga u ovom predmetu, i to zbog sumnje da je Ministarstvo odbrane 2010. bez saglasnosti Predsjedništva BiH zaključivalo anekse na ugovore o prodaji neperspektivnog naoružanja i municije, mogla otkriti i neka nova krivična djela.

Vojna skladišta

Sumnja se, prije svega, da je iz skladišta vojnih objekata širom BiH nestala značajna količina oružja i municije. Prema tvrdnjama našeg izvora, da nedostaju oružje i municija otkriveno je kad je u oktobru prošle godine trebalo doći do isporuke tih sredstava firmi “Scout” iz Hrvatske.

Sud BiH donio je 2017. presudu u korist hrvatske firme te je obavezao MOBiH da im isporuči oružje. No, naš izvor tvrdi da je, kad je napravljen spisak potrebnog oružja i municije za isporuku, otkriveno da mnoga sredstva nedostaju. Tako je u specifikaciji za isporuku konstatirano da od skoro 28,3 miliona metaka, koliko je trebalo isporučiti “Scoutu”, nedostaje skoro 1,1 milion.

Faksimil dokumenta koji su potpisali MOBiH i “Scout”: Jasno naznačene količine nedostajućih sredstava

Od 210 raketa HE od 107 milimetara, koliko ih je trebala preuzeti hrvatska firma, utvrđeno je da ih nedostaje čak 194. “Scoutu” je, također, trebalo isporučiti i 109 puškomitraljeza, ali je otkriveno da ih fali čak 71.

Naš izvor kaže da bi nadležni svakako trebali otvoriti ovo pitanje i tačno utvrditi je li uistinu riječ o stvarnom nestanku oružja ili se ono samo provlači kroz knjige kao nedostajuće sredstvo u namirivanju duga prema hrvatskoj firmi.

Ugovori stari 15 godina

Ranije smo pisali da je firma “Scout” tužila Ministarstvo odbrane BiH, jer joj nikad nije isporučilo više miliona vrijedno oružje i municiju, o čemu su ugovori sklopljeni još 2003. i 2004. između entitetskih ministarstava odbrane i te hrvatske firme. Nadležni iz MOBiH jučer nisu bili dostupni za komentar o istrazi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.