AKCIJA

Kako su policajci spriječili ulazak 40 migranata u Bosansku Krupu

S obzirom na to da je policija dobila informaciju da su kapaciteti prihvatnih centara popunjeni, zadatak je vratiti sve one koji budu u vozu

Piše: E. Trako

7.3.2019

Grad Bihać najveća je žrtva migrantske krize u Bosni i Hercegovini. Čuvari grada, pripadnici Jedinice za podršku Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona imaju pune ruke posla. 

Svakodnevno im stižu pozivi u pomoć. Zato su uvijek u pripravnosti. Skoro punu godinu njihove intervencije uglavnom su vezane za ilegalne migrante, koji su promijenili sliku Bihaća.  

U jednoj takvoj akciji reporter “Dnevnog avaza” učestvovao je preksinoć na području Bosanske Krupe. Budući da je policija iz prihvatnih centara dobila informaciju da su svi kapaciteti popunjeni te da nema mjesta za nove migrante, zadatak je vratiti sve one koji budu u vozu na relaciji Sarajevo - Bihać.

Jedna vrata

Policajci stanica Bužim, Bosanska Krupa i Cazin su na terenu, podršku im pružaju specijalci iz Bihaća. Ove su akcije na terenu rezultat ranije odluke Vlade USK da na području USK mogu boraviti samo migranti koji imaju smještaj u nekom od prihvatnih centara.

U Bosansku Krupu dolazimo u 22.30 sati. Kratki brifing u Policijskoj stanici. Preuzimaju se zaduženja i plan akcije. Policajci se savršeno razumiju, nema mnogo razgovora. Sve je jasno, cilj je jedan - vratiti sve one koji bi bez adekvatnog smještaja mogli ostati na ulici, a samim tim, u potrazi za skloništem, oštetiti imovinu građana Bihaća.

Preko radioveze dobivamo informaciju da će voz kasniti.

- Bio je zadržan 40 minuta u Banjoj Luci. Migrantima nije dopušten izlazak. U vozu ih je skoro 40 - govori glas s radioveze.

Dok čekamo pristižu i policajci iz Cazina. Raspoređeni su pored pruge kako bi mogli lakše kontrolirati situaciju. Voz stiže u 23.35 sati. Glasna sirena prolama se stanicom u Bosanskoj Krupi. Otvaraju se samo jedna vrata. Dvojica specijalaca ulaze u vagone i migrantima saopćavaju da polako i bez problema napuste voz.

Iz voza ulaze u policijske kombije. Bez pogovora.

- Bilo je slučajeva da izađu iz voza i počnu bježati prema gradu, ali večeras je sve mirno - govori jedan od policajaca.

Kondukter kaže da je u Banjoj Luci “bilo svega”.

- Galame na njih, ne daju im da se pomjere – govori.

Crni kombi

Nakon što su migranti izvedeni iz voza i vraćeni nazad, specijalci sa jednom patrolom na ulazu u Bosansku Krupu prave punkt. Kontroliraju sva sumnjiva vozila.

- Taksisti iskoriste priliku da, kad smo mi koncentrirani na voz, prevoze migrante do Bihaća. Zato ostaje jedna patrola da to spriječi – objašnjavaju nam.

Nailazi crni kombi. Zagrebačke table. Policajci mu objašnjavaju razlog detaljne kontrole. Potom stiže i taksi vozilo bez istaknute firme.

- Vozio sam prijatelja u Bihać iz Prijedora. Ne vozim migrante - odmah kaže taksista, koji, evidentno, ima iskustva na kontrolnim punktovima.

Na terenu ostajemo do 4.40 ujutro.

- Sutra će ova grupa pokušati ponovo da se probije do Bihaća. Kako se ko snađe, neko taksijem, neko šumom – kažu specijalci.

Nije sigurno hoće li migranti proći, ali je sigurno da će ih policija ponovo čekati.

Osjetljivi na žene i djecu

Na svakoj liniji voza među migrantima bude i žena i djece. Njih odmah preuzima jedna od patrola i vozi u neki od prihvatnih centara kako djeca ne bi spavala pod vedrim nebom, na hladnoći.

Ovo nepisano pravilo svi poštuju kao da je masnim slovima u zakonu upisano.

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+5
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.