KRITERIJI Isti slučaj u prošlom sazivu Doma naroda Parlamenta FBiH

HNS: Klub Srba u Parlamentu FBiH trebaju popuniti legitimni predstavnici tog naroda

Ističu da je CIKBiH ovih dana otišao korak dalje u kršenju ustavnih odredbi i Izbornog zakona BiH

Avaz.ba
07.03.2019 16:14

Hrvatski narodni sabor (HNS) pozvao je danas Centralnu izbornu komisiju (CIK) BiH da povuče "nezakonite i neustavne kriterije i postupke za popunu nedostajućih mandata" kojima je naknadno popunjen Klub Srba u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH. 

U saopćenju HNS-a pojašnjavaju da je i u ovom izbornom ciklusu Klub srpskog naroda ostao nepopunjen, kao što je to bio slučaj i u prošlom sazivu Doma naroda Parlamenta FBiH.

U HNS-u ističu da je CIKBiH ovih dana otišao korak dalje u kršenju ustavnih odredbi i Izbornog zakona BiH, nakon što je usvojio Uputstvo o postupku provođenja posrednih izbora koji, suprotno odluci Ustavnog suda BiH, definira način popune Doma naroda Parlamenta FBiH, iako je to isključivo nadležnost Izbornog zakona BiH, odnosno Parlamentarne skupštine BiH.

Iz HNS-a navode da je tokom brojnih sastanaka predstavnika stranaka u BiH iskazano jedinstveno opredjeljenje da se problem nepopunjenosti kluba jednog od konstitutivnih naroda ili kluba ostalih treba svakako riješiti na zadovoljavajući način, a to može biti slično kao u popuni Vijeća naroda u Republici Srpskoj.

- Stranke HNS-a zalažu se da popuna srpskog kluba treba biti utemeljena na zakonu, i to legitimnim predstavnicima srpskog naroda. Neshvatljivo je da OHR i ostali dušebrižnici iz takozvane međunarodne zajednice mirno posmatraju očigledno kršenje Ustava FBiH i Izbornog zakona BiH kojima je jasno određeno da delegati u Dom naroda Parlamenta FBiH moraju biti iz reda izabranih poslanika u kantonalnim skupštinama - navode iz HNS-a.

Napominju da je CIKBiH usvojio "nezakonite i neustavne kriterije i postupke za popunu nedostajućih mandata" prema kojima u Dom naroda ulaze oni koji nisu uopće izabrani u neku od kantonalnih skupština, te nisu ni bili na listama za izbor delegata za Dom naroda.

HNS ocjenjuje da Ustav FBiH jasno precizira u članu 8 stav 4 da "delegate Bošnjake, Hrvate i Srbe iz svakog kantona biraju poslanici iz reda tog konstitutivnog naroda u skladu sa izbornim rezultatima u zakonodavnom tijelu tog kantona", a i Izborni zakon BiH u članu 10.11 da "poslanici iz bošnjačkog, hrvatskog, srpskog naroda i reda ostalih u svakoj kantonalnoj skupštini biraju delegate iz svoga konstitutivnog naroda u tome kantonu".

- Apsurdno je da, uprkos preciznim odredbama Ustava i Zakona, CIK mandate dodjeljuje onima koji nisu izabrani, nisu bili na listama za Dom naroda i koji nisu učestvovali u tom izbornom procesu. Ovakav postupak je u suprotnosti sa osnovnim demokratskim principima izbornog procesa i ne osigurava jedno od osnovnih načela na koja ukazuje i Ustavni sud BiH, a to je načelo legitimnog predstavljanja koje, posebno kroz izbor delegata u Dom naroda, mora biti dosljedno poštovano. Usvojeni kriteriji otvaraju dodatni prostor za brojne manipulacije na narednim izborima - navode iz HNS-a.

HNS kategorično osuđuje ovakvo postupanje CIK-a, te ih poziva da povuku nezakonite i neustavne "kriterije i postupke za popunu nedostajućih mandata".

- U situaciji kada postoje opstrukcije provođenja odluka Ustavnog suda BiH u pogledu izmjena Izbornog zakona BiH, zloupotrebe i manipuliranja izjašnjavanjem o nacionalnoj pripadnosti i izbor nelegitimnog hrvatskog člana Predsjedništva BiH, ovakvi potezi CIK-a stvaraju dodatne tenzije i zabrinutost da legitimna izborna volja građana i konstitutivnih naroda može biti izigrana od strane državnog organa zaduženog za organizovanje i provođenje izbora - saopćeno je iz HNS-a.

CIKBiH je 5. marta na osnovu ranije usvojenih kriterija donio odluku o popuni tri nedostajuća mandata u Klubu Srba, te su mandate dobili Dragan Stevanović, neizabrani kandidat sa liste SDP-a BiH za Skupštinu Kantona Sarajevo, Nikica Bosnić, neizabrani kandidat Srpske liste za Skupštinu Livanjskog kantona, i Mladen Lonić, neizabrani kandidat sa liste SDP-a BiH za Skupštinu Unsko-sanskog kantona.

Komentari

NA VRH