VIJEĆE MINISTARA BiH Odluka donesena krajem januara

Muzafer Čilek, savjetnik Bakira Izetbegovića, dobio bh. državljanstvo

Odluka o tome je objavljena u posljednjem izdanju "Službenog lista BiH", iz kojeg je vidljivo da je donesena na sjednici Vijeća ministara 30. januara ove godine

S. D.
07.03.2019 17:02

Čilek:Konzul, biznismen i savjetnik

Muzafer Čilek (Muzaffer Çilek), državljanin Republike Turske i počasni konzul BiH u Turskoj, odnedavno je i državljanin Bosne i Hercegovine.

Ovaj turski biznismen, poznatiji po tome što je bio savjetnik bivšeg člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, bh. državljanstvo dobio je odlukom Vijeća ministara BiH.  

Odluka o tome objavljena je u posljednjem izdanju "Službenog lista BiH", iz kojeg je vidljivo da je donesena na sjednici Vijeća ministara 30. januara ove godine.

Navedeno je da je Čilek državljanstvo dobio po osnovu člana 13. Zakona o državljanstvu BiH.

- Ako se u pojedinačnim slučajevima naturalizacija lica smatra od naročite koristi za Bosnu i Hercegovinu, lice može steći državljanstvo bez ispunjavanja zahtjeva iz člana 9. st. 1., 2. i 6. - navodi se u tom članu Zakona o državljanstvu BiH.

To znači da Čilek nije morao ispuniti zakonske odredbe koje propisuju da stranac koji podnosi zahtjev za stjecanje državljanstva BiH mora imati prijavljeno stalno mjesto boravka na teritoriju BiH najmanje osam godina prije podnošenja zahtjeva, kao i da se nije morao odreći državljanstva Turske.

Komentari

NA VRH