SAOPĆENJE

Znaju li čelnici HNS-a objasniti na koji način se mjeri ko je i u kojem omjeru manji ili veći Bošnjak, Hrvat ili Srbin

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine uputila je saopćenje u kojem poziva privatno udruženje HNS da prestane sa širenjem rasističkih teza

SDP BiH za provedbu presuda Evropskog suda za ljudska prava. Arhiv

Avaz.ba

8.3.2019

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine uputila je saopćenje u kojem poziva privatno udruženje Hrvatski narodni sabor da prestane sa širenjem rasističkih teza o takozvanim legitimnim i nelegitimnim predstavnicima naroda.

Najoštrije osuđujemo ponovno nametanje ideje da političke stranke mogu odlučivati o legitimitetu i istinskoj pripadnosti pojedinaca određenoj etničkoj grupi, te ponovo pitamo čelnike HDZ-a i HNS-a, na koji način se mjeri ko je i u kojem omjeru manji ili veći Bošnjak, Hrvat ili Srbin? Smatramo da bi bilo dobro da je Dragan Čović, predsjednik udruženja HNS, dokazujući barem vlastitu dosljednost, uputio pismo protesta Draganu Čoviću, predsjedniku stranke HDZ BiH, koja je Gorana Opsenicu, prethodno HDZ-ovog ministra Hrvata u proteklom mandatu u Vladi HNK, u posljednjem izbornom ciklusu kandidirala kao Srbina - navodi se u saopćenju SDP-a.

Ističu, po vlastitom izjašnjenju Gorana Opsenice, on nije podnosilac obrasca prijave za učešće na izborima koja je u njegovo ime podnesena te je naglasio da se osjeća isključivo Hrvatom. Međutim, ističu kako Čoviću i njegovoj stranačkoj mašineriji nije problem nekome promijeniti nacionalni identitet, kad im je to od interesa.

Podsjećaju HNS kako Tužilaštvo HNK još nije djelovalo po krivičnoj prijavi koju je podnio SDP BiH, a koja je vezana za lažnu ovjeru mandata Gorana Opsenice. 

- S obzirom na to da se HNS sada deklarativno želi promaknuti u zaštitnika navodnih zakonskih prava sugrađana srpske nacionalnosti, dobro bi bilo da je Dragan Čović, predsjednik udruženja HNS, uputio pismo protesta Draganu Čoviću, predsjedniku stranke HDZ BiH, zbog sistemskog negiranja konstitutivnosti Srba, srpskog jezika i pisma, bez obzira na presude Ustavnog suda FBiH po tom pitanju, u svim kantonima u FBiH u kojima HDZ ima presudnu riječ. Što se tiče SDP-a, smatramo da pitanje etničke pripadnosti uopće ne smije biti sredstvo legitimiranja ili diskvalifikacije pojedinaca u bh. političkom životu. Za nas je neprihvatljivo da se koncept etničke pripadnosti očito pokušava koristiti kao sredstvo garancije ili monopola pojedinih političkih subjekata, koji na ovaj način teže ostvarenju kontrole nad političkim funkcijama i javnim resursima građana, nezavisno o ostvarenom izbornom rezultatu - navodi se u saopćenju.

SDP BiH izražava stav i opredjeljenje za ispunjenjem obaveze naše države na provedbi presuda Evropskog suda za ljudska prava, koje će dovesti do izmjena izbornog zakonodavstva, u smislu omogućenja svim građanima da nezavisno o svom identitetu obnašaju političke funkcije.

Napominju kako se radi o obavezi bez čijeg ispunjenja Bosna i Hercegovina ne može pristupiti Evropskoj uniji te će stoga SDP BiH u potpunosti podržati sve izmjene zakonske regulative u smjeru provedbe spomenutih presuda, nezavisno o njihovim podnositeljima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.