PORUKE

Dodik: Dogovoriti sve pa onda imenovati Vijeće ministara

Istakao da nisu razgovarali o raspodjeli resora

Milorad Dodik. Arhiv

Avaz.ba

9.3.2019

Očekuje se da će do kraja marta biti formirano Vijeće ministara BiH, a narednih nekoliko dana SNSD, SDA i HDZ BiH trebali bi održati sastanak na kojem će dogovoriti principe na kojima će djelovati vlast u naredne četiri godine. 

Ovo je za "Nezavisne" kazao Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH i lider SNSD-a, istaknuvši kako su principi na kojima će se temeljiti rad poštivanje zakonitosti i ustavnosti te očuvanje mira. 

- Ništa drugo, ništa posebno i više od toga. Vjerujem da ćemo do kraja mjeseca imati i Vijeće ministara, čak i ranije očekujem da se to sve završi - rekao je Dodik. 

Istakao je da nisu razgovarali o raspodjeli resora unutar Vijeća ministara BiH. 

- O tome nismo razgovarali. Radi se o tome da se napravi jedan paket svega - od imenovanja kandidata do dogovora o svim detaljima, ali je prethodno rečeno da se napravi nekoliko općih principa. Vidjet ćemo hoće li biti to to, pa ćemo onda ići dalje. Niko nije razgovarao o temi raspodjele resora, niti je ko šta pitao. Jedino je izvjesno da će raspodjela po ministarstvima biti tri Srbina, tri Bošnjaka i tri Hrvata - rekao je Dodik. 

Dodaje da sjednice Predsjedništva BiH po pitanju imenovanja kandidata za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH neće biti dok se ne dogovori kompletna raspodjela resora. 

- Ne želim imenovati kandidata pa da on poslije bude žrtva nedogovora u vezi sa svim detaljima. Prvo dogovor pa onda sjednica - ističe Dodik. 

Kaže da se nije čuo s Bakirom Izetbegovićem, liderom SDA, jer, kako ističe, nema potrebe za tim, s obzirom na to da je on rekao da će dostaviti prijedlog u narednoj sedmici. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.