HERCEGOVINA

Spašen bolesni vojnik s Čvrsnice i prebačen u bolnicu u Mostaru

Teren na planini izrazito nepristupačan. GSS

S. D.

9.3.2019

18:10

Bolesni pripadnik OSBiH uspješno je spašen s Čvrsnice. Kako je za ''Avaz'' potvrdio Zdenko Marić, predsjednik Saveza gorskih službi spašavanja BiH, vojnik je prvo prebačen do baze, odakle ga je vozilo Hitne pomoći prevezlo u Mostar.

- Njegovo stanje je stabilno i misija je izvršena uspješno - kazao nam je Marić.

Podsjećamo, u akciji su učestvovali 15 spasilaca iz četiri spasilačke službe GSS-a BiH: HGSS Mostar, HGSS Posušje, GSS Široki Brijeg i GSS Srebrenik te Hrvatske gorske službe spašavanja.

16:20

Spasioci su s doktoricom uspješno stigli do bolesnog pripadnika Oružanih snaga BiH.

Kako nam je potvrdio Zdenko Marić, predsjednik Saveza gorskih službi spašavanja u BiH, do vojnika su stigli spasioci s doktoricom koja ga je pregledala.

- Očekuje se da se spasioci spuste s bolesnim pripadnikom OSBiH do baze, gdje ga čeka Hitna pomoć iz Posušja, koja će ga prevesti u Klinički centar u Mostaru - kazao nam je Marić.

12:30

Na planini Čvrsnici u Hercegovini, konkretno iz kasarne Oružanih snaga BiH u rejonu Pločno, u toku je evakuacija jednog pripadnika Oružanih snaga BiH, potvrđeno je za Avaz.ba u Federalnoj upravi civilne zaštite (FUCZ), čiji pripadnici, također, učestvuju u toj akciji.  

Kako je za Avaz.ba pojasnio Sabahudin Spahović iz Federalne uprave civilne zaštite BiH, oni raspolažu informacijom da se sinoć jednom od pripadnika OS pogoršalo zdravstveno stanje, odnosno da se žalio na gušenje, te su, u koordinaciji s OSBiH i Gorskom službom spašavanja, pokrenuli akciju evakuacije da bi vojnika izmjestili iz kasarne. 

S obzirom na to da je teren na planini izrazito nepristupačan, zbog vremenskih neprilika, jer na toj planini ima snijega, on kaže da je FUCZ iz Sarajeva krenuo s motornim sankama, kojima će pokušati bolesnog vojnika prvo dovesti do mjesta gdje će ga čekati vozilo Hitne pomoći koje će ga potom prevesti vjerovatno u najbližu zdravstvenu ustanovu. 

Zdenko Marić, predsjednik Saveza gorskih službi spašavanja u BiH, kazao je za „Avaz“ da je u toku pokušaj spasilačkih ekipa da se popnu do mjesta na Čvrsnici gdje se nalazi pripadnik Oružanih snaga BiH kojem je potrebna hitna ljekarska pomoć.

On je pojasnio da akciju prate izuzetno teški vremenski uvjeti i da spasioce tek očekuju najveće strmine i napor, kao i da je teško prognozirati kada će doći do odredišta.

- Ima dosta snijega i leda, naročito leda ima pri vrhu. Ukoliko naše ekipe stignu i za dva sata, bit će dobro - kazao je oko 14.40 sati Marić za „Avaz“.

On je rekao i da je do baze GSS-a u Klancima, koja se nalazi u podnožju Čvrsnice, stiglo vozilo Hitne pomoći OSBiH.

Evakuacija je pokrenuta na poziv Oružanih snaga BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.