PORUKE

Dodik: Nikako se pitanje Kosova ne može odvojiti od RS i BiH

Ako je bio još neko u međunarodnoj zajednici ko nije shvatio ko je ustvari problem oko dogovora Beograda i Prištine, sad nedvosmisleno zna, kazao je

Milorad Dodik. Arhiv

Srna

9.3.2019

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik rekao je da je platforma za dijalog o sveobuhvatnom i obavezujućem sporazumu o normalizaciji odnosa Prištine i Beograda, kako je nazvana u Prištini, spisak lijepih želja jedne strane koja misli da se višedecenijski problem može riješiti tako što će svoje maksimalističke zahtjeve staviti na sto i reći ovako ćemo. 

- Neće biti rješenja o pitanju južne srpske pokrajine sve dok u tom rješenju ne bude i Srbija sa svojim historijskim, nacionalnim, političkim i svim drugim interesima. Kosovski Albanci su tim dokumentom, odnosno zahtjevima u tom dokumentu, stavili tačku na bilo kakve pregovore i dogovore - rekao je Dodik Srni upitan da prokomentira platformu Prištine za dijalog. 

Ako je bio još neko u međunarodnoj zajednici ko nije shvatio ko je ustvari problem oko dogovora Beograda i Prištine, kaže Dodik, sad nedvosmisleno zna. 

- To što su sad svi vidjeli ko koči dogovor, obavezuje ih na akciju, jer ponašanje Prištine je postalo regionalni, a ne samo problem Srbije. I to ne samo po pitanju platforme već i po ranijim potezima, kao što je kršenje CEFTA-e, na koju opet nije bilo odlučnije reakcije međunarodne zajednice - naglasio je Dodik. 

On je rekao da se u RS pažljivo prati šta se dešava u odnosima Prištine i Beograda, ali i Prištine i Tirane, jer kao prvo - Kosovo je svesrpsko pitanje, a ne samo pitanje zvaničnog Beograda. 

- A kao drugo, morat ćemo vidjeti kako se međunarodna zajednica ophodi prema tom pitanju, koje se nikako ne može odvojiti od pitanja Republike Srpske i Bosne i Hercegovine. Zašto bi Kosovo bilo sui generis, kako zapadna međunarodna zajednica voli kazati? Po čemu je to slučaj za sebe - upitao je Dodik. 

On je upitao i kako je moguće da na 500 kilometara od Republike Srpske važe neka druga međunarodna pravila za iste ili slične društveno-političke okolnosti. 

- To su pitanja na koja će se morati odgovoriti. Ili je šutnja međunarodne zajednice na kosovsku platformu signal i Republici Srpskoj da je dovoljno da jednostrano sastavi spisak lijepih želja i fakturira ih u Sarajevo - istakao je Dodik.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.