SRAMOTNO

Gdje je danas Dragan Mektić: Četnici prelaze granicu u uniformama u kojima su počinili zločine nad Bošnjacima u Podrinju

Postoje li želja i htijenje za suživotom kada se u mjestima gdje se tokom Drugog svjetskog rata i posljednjeg rata u BiH glorificiraju personifikacije zla i etničkog čišćenja

Avaz.ba

10.3.2019

Postrojavanje četnika u Višegradu - Avaz
Postrojavanje četnika u Višegradu - Avaz
Postrojavanje četnika u Višegradu - Avaz
Postrojavanje četnika u Višegradu - Avaz
Postrojavanje četnika u Višegradu - Avaz
+9


13:00

Parastosom ispred crkve i spomenika Draži Mihailoviću u Draževini te polaganjem cvijeća na spomenik pripadnicima generalove pratnje Nikoli Majstoroviću, Dragiši Vasiljeviću i Blagoju Kovaču završen je program kojim je danas u Višegradu obilježena 73. godišnjica hapšenja četničkog generala.

12:55

Od oko 3.000 Višegrađana ubijenih u proteklom ratu još se traga za kostima oko 1.000 žrtava. Nadu porodica da će, barem četvrt stoljeća nakon rata, uspjeti pronaći njihove posmrtne ostatke i živjeti u nekoj normalnoj državi, svaki put ruše ovakva paradiranja. 

– Sve je rečeno samim tim što je dozvoljeno održavanje ovakvog skupa. Nažalost, niko od predstavnika vlasti nikada se nije oglasio povodom ovoga, a kamoli zabranio okupljanja četnika. Pitam se gdje je danas Dragan Mektić!? Da muslimani urade ovakvo nešto, sve bi bilo drugačije – kaže Hedija Kasapović, predsjednica Udruženja ubijenih i nestalih "Višegrad 92".

12:50

- Eto, recimo na mjestu gdje se danas postrojavaju četničke bradonje njihovi ideološki (i familijarni) preci su 1943. godine, baš tu, baš negdje u ovo vrijeme na Višegradskoj ćupriji, ubili čak desetero djece i suprugu Hasana Tufekčića, rođenog 1905. godine u Višegradu.

Pazite ovo, ubili su mu pet sinova i pet kćeri. A onda po damarima krvavog povijesnog kontinuiteta, od petero djece iz drugog braka, četnici su mu 1992. ubili još troje djece, koja su nosila imena ubijene braće i sestara u Drugom svjetskom ratu.

Dakle, u dva rata (Drugom svjetskom ratu i ovom posljednjem klanju) četnici su Hasanu ubili trinaestero djece i suprugu.

Malo li je za jednu porodicu?!

Eto, tu na tim kostima danas se četnici postrojavaju i pjevaju bit će opet pakao i krvava Drina! Slobodno i legalno.

Malo li je, Gospode??? - napisao je Dragan Bursać na svom Facebook profilu.


11:49

Uz povike „Bog čuva Srbiju“, „Bog čuva Republiku Srpsku“, u uniformama sa zastavama i kokardama, pripadnici Ravnogorskog pokreta postrojili su se pred vojvodom Slavkom Aleksićem, gdje su, uz upozorenja predstavnika pokreta i Boračke organizacije Višegrad da se ne smije desiti ni najmanji incident, položili cvijeće na spomenik u centru grada. 

- Kao i svake godine, okupljamo se da damo spomen i parastos komandantu Jugoslovenske vojske u otadžbini, čovjeku koji je svoj život posvetio slobodi srpskog naroda, ali i razvoju demokratije i odbrani otadžbine od fašističkih agresora – kazao je predsjednik Ravnogorskog pokreta RS Dušan Sladojević.

Okupljanje pripadnika Ravnogorskog pokreta u Višegradu počelo je dan uoči postrojavanja, projekcijom dokumentarnog filma posvećenog Mihailoviću.

Inače, ove godine program je organiziran tri dana ranije zbog početka pravoslavnog posta. Na spomenike u mjestu Undrulje, gdje je u akciji OZNA-e 13. marta Draža uhapšen, a njegova pratnja pobijena, ravnogorci su, također, položili cvijeće. Ovo mjesto je nakon posljednjeg rata preimenovano u Draževinu, a u njemu je izgrađena crkva i podignut spomenik osuđenom ratnom zločincu. Član Ravnogorskog pokreta Miro Jeremić kaže da ravnogorci ne vjeruju da je Draža bio zločinac.

- Odlučili smo da obnovimo sva sjećanja i sva stratišta Jugoslovenske vojske u otadžbini gdje je to bilo moguće. Jedan od glavnih ciljeva je da riješimo unutrašnje srpsko pitanje postojanja jednog ili dva antifašistička pokreta. Mi ne opovrgavamo partizanski pokret, bez obzira na to koliko je to nakon rata umiješano u više od 300 partizanskih filmova, ali niz dokumenata koji su otkriveni ovih godina iz arhiva SAD, Engleske, Njemačke i Italije govori da se mnogo lagalo i da je sasvim druga istina – ističe Jeremić.

A istinu da je pod istim obilježjima pokolj nad bošnjačkim stanovništvom Višegrada i Podrinja ponovljen i tokom posljednje agresije na BiH pamte žrtve i malobrojni povratnici u Višegrad. 

– Iz godine u godinu se ponavlja šutnja države, međunarodne zajednice i cijelog svijeta na oživljavanje ideologije koja je u proteklih 200 godina na ovim prostorima uzrokovala prolivanje krvi. Pod zastavama i ikonografijom koju smo jutros bili u prilici da vidimo u Višegradu desili su se najveći zločini u Vilinoj vlasi, na mostu Mehmed-paše Sokolovića, u Pionirskoj i Bikavcu, stadionu, zgradi MUP-a, hotelu ''Višegrad''... Zato je povratnicima nelagodno susretati se s ovim ljudima, ali straha nema, ne bojimo se nikoga osim dragog Boga, već negodujemo i pozivamo sve koji mogu učiniti bilo šta da se ovoj ideologiji stane ukraj – kazao nam je Bilal Memišević, predsjednik Medžlisa IZ Višegrad. 

On dodaje da su povratnici nemoćni da zaustave ovakva dešavanja, ali ne i da ukazuju na opasnost ovakvih okupljanja i ove ideologije. 

– Dok domaći i međunarodni sudovi osuđuju pojedince, ideologija i dalje živi. Sve dok se ovakvim ideologijama ne stane ukraj, nemoguće je ostvariti pomirenje u ovoj zemlji – ističe Memišević.  

Predsjednica Udruženja „Žena – žrtva rata“ Bakira Hasečić već godinama javno postavlja pitanje kako je moguće da uniformirane osobe prelaze međudržavne granice i dolaze u grad koji još nije izliječio rane iz novije historije. 

- Pitam se kontrolira li uopće BiH svoje granice, jer ovo gledamo već godinama. Za šta nam služe institucije BiH - Predsjedništvo, Vijeće ministara, posebno ministar sigurnosti Dragan Mektić? On danas vjerovatno spava ili je isključio telefon. Da smo kojim slučajem održali mevlud bez najave, možda bi rekao da se radi o nekoj terorističkoj grupi. Ovo je grozno, da granicu prelaze u istim ili sličnim uniformama u kojima su nad nama počinili zločine. Neka je sram BiH, cijeli svijet i međunarodnu zajednicu – poručuje Hasečić.


10:00

Članovi Ravnogorskog pokreta jutros su položili cvijeće na Spomenik palim borcima u Višegradu, a potom su krenuli u Dobrunsku Rijeku, gdje će obilježiti 73 godine od hapšenja načelnika Štaba vrhovne komande Jugoslovenske vojske Dragoljuba Mihailovića.

8:57

U Višegradu su se danas okupili poklonici četničkog generala i ratnog zločinca iz Drugog svjetskog rata Dragoljuba Draže Mihailovića. 

Organizator je Ravnogorski pokret iz Višegrada, a gotovo cjelodnevni program bit će ispraćen četničkom ikonografijom.

Postrojavanje pripadnika Ravnogorskog pokreta je na Trgu palih boraca u Višegradu, a program će se nastaviti i u Draževini, uz spomen parastos, polaganje cvijeća na spomenik Draže Mihailovića i svečani govor "duhovnika pokreta", što su činili i prethodnih godina, uz nezaobilaznu četničku ikonografiju i odore koje podsjećaju na devedesete godine prošlog stoljeća, kada su pripadnici paravojnih formacija u Višegradu počinili stravične zločine.

Okupljanje četnika i njihovih simpatizera godinama se neometano odvija u manjem bh. entitetu. Osim javnih istupa, ni spomenici četničkim vojvodama i liderima nisu pojava koja se može smatrati novošću.

Okupljanja ove vrste su sve učestalija i brojnija, a njihovo odvijanje ulijeva nemir kod Bošnjaka povratnika.

Postavlja se pitanje postoje li želja i htijenje za suživotom kada se u mjestima gdje se tokom Drugog svjetskog rata i posljednjeg rata u BiH glorificiraju personifikacije zla i etničkog čišćenja.

Ovo okupljanje je u cilju obilježavanja godišnjice njegovog hapšenja.

Video: A. Bajramović

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.