SARAJEVO

Kapetanović i Kico istakli da Rusija vodi hibridni rat u BiH

Najveća sila koja vodi hibridni rat na prostoru naše zemlje i regiona uopće je Rusija

''Krug 99'': Rusija je stvorila hibridnu koaliciju sa Srbijom i RS. S. Saletović

Fu. M.

10.3.2019

Najveća sila koja vodi hibridni rat na prostoru naše zemlje i regiona uopće je Rusija. Kazano je ovo na današnjoj redovnoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca ''Krug 99'', gdje su uvodničari bili Miralem Kapetanović i Ahmed Kico, autori knjige „Bosna i Hercegovina i zapadni Balkan – Aspekti geopolitike i hibridnog rata“.

- Rusija je na neki način stvorila hibridnu koaliciju sa Srbijom i Republikom Srpskom. Oni zajednički provode hibridne aktivnosti, pri čemu je glavni cilj Rusije da vrši destabilizaciju Balkana kako zemlje na ovom području ne bi ušle u euroatlantske integracije – kazao je Kapetanović.

Također, ukazao je i na sve učestalije djelovanje Kine kada je u pitanju ekonomija.

- To smo vidjeli kroz ulazak kineskog kapitala za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla. Osim Kine, imamo još Tursku i arapske zemlje, prije svega Saudijsku Arabiju i Iran. One kroz razne metode nastoje ostvariti svoje ciljeve – rekao je Kapetanović.

Kico je istakao da politički sistemi u našoj zemlji trebaju pokazati da BiH ima sve državničke predispozicije.

- Politički i sigurnosni sistemi trebaju pokazati da je Bosna i Hercegovina itekako država i da je u stanju da se odbrani od napada i da će to kontinuirani i trajno činiti – istakao je Kico.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.