SAOPĆENJE Sve patriotske i antifašističke snage još jednom pozivaju na budnost

Narod i pravda: Četničke prijetnje krvavim Drinama poziv su institucijama na reakciju i patriotima na oprez

Avaz.ba
10.03.2019 13:51

Narod i pravda

Foto: Arhiv

Povodom današnjeg okupljanja pripadnika četničkog Ravnogorskog pokreta u Višegradu, iz Naroda i pravde traže hitnu reakciju državnih institucija, a sve patriotske i antifašističke snage još jednom pozivaju na budnost jer današnje okupljanje svjedoči da fašističke snage koje su nanijele toliko zla Bosni i Hercegovini i Bošnjacima, posebno u istočnoj Bosni, i danas postoje. 

Iz Naroda i pravde navode kako je današnje okupljanje četnika u Višegradu prvenstveno test za državu Bosnu i Hercegovinu i njene institucije koje moraju odlučno reagirati i spriječiti ovakva okupljanja koja su jasno prijeteća i usmjerena protiv države i Bošnjaka. 

- Pjevanje četničkih pjesama u kojima se prijeti silaskom četnika s planina i novim krvavim Drinama nisu nikakva koreografija i bezazleno okupljanje dokonih. To su jasne poruke mržnje s ciljem izazivanja straha kod Bošnjaka, posebno povratnika na područje RS. Jasno je da postoji dovoljno elemenata da se odgovorni procesuiraju, ako za ništa drugo onda bar za izazivanje nacionalne i vjerske mržnje i upućivanje prijetnji. Policijske strukture i tužilaštva dužna su reagirati po službenoj dužnosti - navodi se u saopćenju Naroda i pravde. 

Osim historijskog iskustva, kako navode iz ove stranke, opredijeljenost četničkog pokreta, koji evidentno egzistira na području Bosne i Hercegovine i danas, ka nasilju i zločinima dokazana je i u proteklim okupljanjima u Višegradu i drugim mjestima kada su napadani povratnici, novinari... 

- Svjedočili smo u proteklom periodu najrazličitijim akcijama policijskih struktura s ciljem borbe protiv radikalizma. Istovremeno, okupljanje četnika se tolerira i normalizira kako kakav folklorni skup, bez odgovarajuće reakcije nadležnih institucija. Radikalizam nema vjerski ili nacionalni predznak, spremnost za nasilje i zločine, što su akteri današnjeg okupljanja u Višegradu toliko puta pokazali kroz historiju, ovaj pokret definira kao nešto što mora biti zabranjeno i sankcionirano - stoji u saopćenju Naroda i pravde. 

Na kraju, iz Naroda i pravde pozivaju sve probosanske, patriotske i antifašističke snage, na nastavak borbe protiv zla fašizma oličenog u četničkom pokretu. 

- Mi tu borbu shvatamo kao našu historijsku obavezu prema svim žrtvama četničkih pokolja i zločina na Drini i širom Bosne i Hercegovine. Ne želimo i ne možemo zatvarati oči pred realnošću, a pozivi na nove krvave Drine svjedoče, nažalost, da zločinačke snage ne samo da nisu poražene već su u jednom dijelu BiH potpuno normalizirane i prihvaćene kao politička paradigma - stoji u saopćenju.  

Komentari

NA VRH