REAKCIJE

Procesuirati pokrovitelje i učesnike fašističkih okupljanja

Radončić: Civilizacija je uvijek jača od anticivilizacije, a patriotizam od izdajnika i krvnika

Piše: Avaz.ba

10.3.2019

Povodom divljanja u Višegradu, gdje se slavio lik Draže Mihailovića i njegovog djela, zatražili smo komentar i od Fahrudina Radončića, predsjednika SBB-a i delegata u Domu naroda PSBiH.  

- Očigledno je da vrlo organizirano i ciklično prilagođeno strateškim i taktičkim interesima velikosrpskog projekta imamo okupljanje sljedbenika fašističkih ideja i kvislinškog četničkog pokreta. Znajući tragična iskustva iz Drugog svjetskog rata i masovnog ubijanja Bošnjaka u Višegradu, znajući za genocid koji je počinjen nad Bošnjacima, jasno je da se radi o protuzakonitom veličanju fašizma i ponovljenom gnusnom vrijeđanju žrtava zločina koji su počinjeni nad našim narodom i Bosnom i Hercegovinom.

Stoga je krajnje vrijeme da nadležne institucije reagiraju u skladu sa zakonom i oštro sankcioniraju organizatore i počinioce krivičnog djela izazivanje vjerske i nacionalne mržnje. Uz to, kao što te retrogradne ideje nisu mogle uništiti Bosnu i Hercegovinu ni tokom Drugog svjetskog rata, a ni tokom agresije od 1992. do 1995. godine, jasno je da, osim pokušaja sijanja straha i mržnje, historijski poražena četnička ideja i ikonografija ne mogu uspjeti ni ovoga puta. Naprosto, civilizacija je uvijek jača od anticivilizacije, a patriotizam od izdajnika i krvnika - odgovorio je Radončić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.