SAOPĆENJA Reakcija člana Predsjedništva BiH

Džaferović: Hitno kazniti organizatore okupljanja četnika u Višegradu

Smatra da je nedopustivo da nekažnjeno prođu prijetnje novim zločinima i poziv na genocid

Fena

Šefik Džaferović

Foto: Arhiv


Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović u izjavi za Fenu ocijenio je da su postrojavanja četnika s područja BiH i Srbije u Višegradu opasna prijetnja miru i stabilnosti te da su posebno uznemirujuća za Bošnjake povratnike u entitet RS. 

- Zbog toga, kao član Predsjedništva BiH, zahtijevam hitnu reakciju nadležnih državnih institucija, prije svega Tužilaštva BiH, Ministarstva sigurnosti BiH i policijskih agencija, da bi se kaznili organizatori tog fašističkog postrojavanja, zabranilo buduće održavanje sličnih skupova bilo gdje u BiH te zabranilo djelovanje Četničkog ravnogorskog pokreta u našoj zemlji - kazao je Džaferović.

Član Predsjedništva BiH smatra da je nedopustivo da nekažnjeno prođu prijetnje novim zločinima i poziv na genocid, i to od sljedbenika organizacije koja je historijski i pravno potvrđena kao fašistička i koja je odgovorna za zločine nad Bošnjacima u Drugom svjetskom ratu, ali i tokom agresije na BiH u periodu od 1992. do 1995. godine.

- Postrojavanje četnika u vojnoj formaciji i prijetnje paklom i krvavom Drinom, koje su se mogle čuti, predstavljaju nedvosmisleno krivično djelo izazivanja nacionalne i vjerske mržnje. Zbog toga tražim od svih nadležnih institucija da bez ikakvih kalkulacija pristupe procesuiranju ovog krivičnog djela - kazao je Džaferović.

Dodao je da od svih političkih predstavnika srpskog naroda u BiH očekuje da se lično očituju o ovom događaju te da i entitetske vlasti poduzmu korake kako ovakvi skupovi, usmjereni protiv mira u Bosni i Hercegovini, više nikada ne bi bili organizirani.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na