REAKCIJE

Ambasade SAD i Velike Britanije o dešavanjima u Višegradu: Šokirani smo i užasnuti prizorima

Al. Ti.

10.3.2019

Iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije stigle su reakcije na današnje okupljanje pripadnika Ravnogorskog četničkog pokreta u Višegradu.

Ambasador Velike Britanije u BiH, Met Fild (Matt Field) na Twitteru je napisao da je šokiran prizorima iz Višegrada, gdje su se okupili pripadnici Ravnogorskog četničkog pokreta.

- Šokiran sam prizorima iz Višegrada. Sigurno su mnogi u BiH uznemireni. Nadam se da će vlasti detaljno istražiti. Govoru mržnje nije mjesto u savremenom društvu. Krajnje je vrijeme za okretanje ka budućnosti, uz uzajamno poštovanje - napisao je Fild.


I iz Ambasade SAD su reagirali na Twitteru, a poručeno je da je današnje ponašanje neprihvatljivo.

- Užasnuti smo izvještavajima o nacionalističkoj retorici tokom današnjeg događaja u Višegradu. Ovakvo ponašanje je neprihvatljivo. Očekujemo od relevantnih institucija da preduzmu potrebne korake, pozabave se ovim prijetnjama i pozovu na odgovornost - navedeno je na Twitteru.


Šef Delegacije EU u BiH Lars Gunar Vigemark (Lars-Gunnar Wigemar) je također reagirao na Twitteru i naveo da su događaji u Višegradu uznemirujući.

- Današnji uznemirujući događaji u Višegradu koji glorifikuju nasilje i potiču mržnju samo udaljavaju multietničku BiH i cijelu regiju od pomirenja i EU principa vrijednosti i tolerancije - napisao je Vigemark.

Šef misije OSCE-a u BiH Brus Berton (Bruce Berton) reagirao je na Twitteru povodom današnjih dešavanja u Višegradu.

- Bh. društvo ne može napredovati sve dok ima onih koji samo gledaju u prošlost, veličaju ksenofobiju i rasizam i pokušavaju iskriviti historiju. Takvo ponašanje nema mjesta u modernom i demokratskom drštvu. Vlasti moraju istražiti cijeli slučaj - poručio je Berton.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.