REAKCIJE

Fikret Bečirović: BiH je potreban zakon o zabrani ovakvih organizacija, međunarodna zajednica mora reagirati

Al.B

10.3.2019

Direktor Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava UNSA, Fikret Bečirović najoštrije je osudio današnji skup Ravnogorskog pokreta u Višegradu i poruke koje su odaslane sa njega. 

Činjenica da se to ponavlja svake godine pokazuje da su nacionalistička ostrašćenost i retrogradna ideologija itekako žive. 

- Tu se vidi da dio srpskog naroda, koji se organizuje u takva udruženja, ne pokazuju nimalo sažaljenja, niti volje za pomirenjem, već pokazuju trijumfalizam. Oni blamiraju žrtve, nipodaštavaju sve što se desilo i na najridigniji način pokazuju da su to spremni učiniti ponovo. Na taj način šire mržnju i strah, posebno kod bošnjačkog naroda – kaže Bečirović.

Bečirović dodaje da Ravnogorski pokret slijedi politiku Draže Mihailovića, a ne obazire se na historijske činjenice da je u drugom svjetskom ratu pobijeno oko 33.000 Bošnjaka i 32.000 Hrvata. Očekuje reakciju bh institucija, posebno Ministarstva sigurnosti, ali zbog opstrukcija u Parlamentima smatra da međunarodna zajednica mora biti odlučnija. 

– Trebalo je usvojiti zakon o zabrani ovakvih organizacija i mislim da bi međunarodna zajednica i predstavnik OHR-a trebali da reaguju, kao i svi dobronamjerni predstavnici stranih država u BiH. Ovo je povreda državne granice, moralnih, ali i svakih drugih vrijednosti – ističe Bečirović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.