REAKCIJE

Udruženje logoraša BiH oštro osudilo okupljanje četnika u Višegradu

Smatraju da ovakve stvari trebaju konačno biti sankcionirane i zabranjene

Višegrad: Četničko paradiranje. Avaz

Avaz.ba

11.3.2019

Udruženje logoraša u Bosni i Hercegovini oštro je reagiralo na jučerašnje okupljanje i paradiranje pripadnika Ravnogorskog četničkog pokreta u Višegradu.

- Iako smo već skoro cijelo stoljeće žrtve postojanja i djelovanja fašističkih ideja u Bosni i Hercegovini i na Balkanu, koje se još od 40-ih godina manifestiraju kroz normalnom ljudskom umu nepojmljive i nezamislive zločine i genocid počinjen nad bošnjačkim stanovništvom, bojimo se da je jučer u Višegradu javno i snažno upućena prijetnja slobodi, životu i opstanku - navodi se u saopćenju Udruženja logoraša BiH. 

Iz Udruženja smatraju da redovne i neometane parade četnika, popraćene pjesmama koje slave ubijanja, klanja i silovanja nedužnih civila te kojima je smisao postojanja iz generacije u generaciju Drinu puniti krvlju, trebaju konačno biti sankcionirane i zabranjene. 

- U protivnom, sudionici jučerašnjeg postrojavanja će sutra ponovo krenuti u krvavi pohod s one strane Drine, na Bosnu i Hercegovinu, i to u istim onim uniformama u kojima su harali i četrdesetih i devedesetih godina. Dokazalo se da četnički pokret nikada nije bio samo poremećena ideja, već surova i krvava realnost Bošnjaka - saopćeno je. 

Iz Udruženja logoraša pozivaju one koji crpe resurse ove zemlje kako bi svakodnevno zastrašivali i ponižavali žrtve etničkog čišćenja iste te zemlje, te revidiraju presude o genocidu i zločinima koje je osudio cijeli svijet, da prihvate odgovornost za dosad učinjena nedjela i učine sve kako se ona više nikada ne bi ponovila. 

- Također, pozivamo sve nadležne domaće i međunarodne subjekte da sankcioniraju i zabrane ne samo današnje već bilo koje paradiranje u slavu ratnim zločincima, istrebljenju i oduzimanju ljudskih života - navodi se u saopćenju. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.