SARAJEVO

Mektić: Dostavit ćemo Tužilaštvu BiH izvještaj o dešavanjima u Višegradu

Dragan Mektić. Arhiv

Fena

11.3.2019

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić izjavio je novinarima da je danas imao sastanke s predstavnicima nadležnih agencija u vezi s jučerašnjim okupljanjem pripadnika četničkog pokreta u Višegradu

- Dogovor je da ćemo sav događaj kompletno zadokumentirati, posebno sa stanovišta upućivanja određenih poruka i svega onoga što se čulo jučer u Višegradu, da ćemo o tome vrlo brzo, u narednih nekoliko dana, dostaviti izvještaj Tužilaštvu BiH. Nakon toga očekujemo reakciju Tužilaštva BiH - kazao je ministar Mektić.

Dodao je da su i dalje spremni, u skladu s daljnjim instrukcijama i zahtjevima Tužilaštva BiH, postupati u tom slučaju.

- Ali je činjenica da Tužilaštvo mora donijeti odluku hoće li pokrenuti istragu u čitavom tom slučaju ili neće. To je ono što ćemo mi učiniti - naveo je Mektić.

Prema njegovim riječima, razna vrsta paradoksalnih situacija vezano za sve ovo ima i „ovdje se mora naći način da se neke stvari postave na pravo mjesto u smislu određenih zakonskih rješenja i postupanja raznih institucija“.

- Rekao sam, ako Ministarstvo pravde da dozvolu nekome i donese rješenje o upisu određenog udruženja u Registar udruženja građana, o tome mu izda rješenje, onda ja nemam nikakvog način da utječem na jednu takvu odluku. Oni su onda regularno registrirano udruženje građana i, ako onda nadležno Ministarstvo unutrašnjih poslova da dozvolu za održavanje tog skupa, šta Ministarstvo sigurnosti može učiniti u tome da spriječi jedno takvo okupljanje i možemo li stornirati nečiju odluku - kazao je ministar sigurnosti BiH.

Dodao je da se postavlja pitanje, ako bilo koje udruženje, pa i ovo udruženje, u svom djelovanju nastupa sa stanovišta ispoljavanja određene vrste ekstremizma, bilo s nacionalnog, vjerskog i bilo kog drugog stanovišta ili gledišta, onda takvom udruženju treba zabraniti djelovanje i brisati ga iz registra određenih udruženja građana. Ali, dodaje on, to nije nadležnost Ministarstva sigurnosti BiH, to je nadležnost drugih institucija.

Na novinarsko pitanje u vezi s povratkom osoba sa stranih ratišta, kada se može očekivati njihov povratak, ministar Mektić je odgovorio da su provjeravali identitet za određen broj osoba koje se nalaze zarobljeništvu i da su za sada sa sigurnošću utvrdili da dvije osobe imaju državljanstvo BiH.

- Između ostalog, za njima su raspisane i međunarodne Interpolove potjernice i sada radimo na tehničkim detaljima u smislu konkretne primopredaje tih lica. Ne znam datum još. Pretpostavljam, otprilike, da to može biti i do kraja ovog mjeseca, da se odrede, utvrde svi detalji. Mi ćemo te osobe preuzeti, naše državljane - naveo je Mektić.

Prema njegovim riječima, istovremeno kad je raspisana potjernica, njima je od Suda BiH određena mjera pritvora.

- Nakon njihovog preuzimanja mi ćemo ih predati Tužilaštvu i Sudu BiH uz cjelokupnu dokumentaciju koju mi imamo o njihovom djelovanju. Nadam se da će poslije toga te osobe biti procesuirane - kazao je Mektić.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.