MOSTAR

Razgovor o završetku procesa konstituiranja rukovodstva Skupštine HNK

Razjasnili smo pitanje legitimnog predstavljanja, znači potrebu popune, odnosno izbora u srpskom klubu

Sa sastanka: Razjasnili neke stvari

M. Sm.

11.3.2019

U Mostaru je, u sjedištu HDZ-a BiH, danas održan sastanak kantonalnih odbora HDZ-a BiH i SDA u vezi s uspostavom vlasti u Hercegovačko-neretvanskom kantonu.

Delegacije kantonalnih odbora ove dvije stranke, podsjetimo, sastale su se sredinom februara, kada su iz HDZ-a predstavnicima SDA ponudili svoje „Programske odrednice“.

Tomislav Martinović, koji je umjesto Ljube Bešlića, predsjednika KO HDZ-a BiH, predvodio delegaciju ove stranke, novinarima je nakon sastanka kazao da je ovo prvi ozbiljniji sastanak na kojem su razjašnjene neke stvari.

- Razjasnili smo pitanje legitimnog predstavljanja, znači potrebu popune, odnosno izbora u srpskom klubu, jer vi znate da HDZ ima jednog zastupnika, a da SDP, također, ima jednog zastupnika te da je tu, na neki način, situacija jedan - jedan. Ne želimo taj klub ostaviti po strani, a prvenstveno želimo imati imenovana i predsjednika kluba i zamjenika predsjedavajućeg iz reda srpskog naroda. Znači, s jedne strane želimo završiti taj proces, a s druge od SDA želimo dobiti podršku da to završimo - kazao je Martinović. 

Iznio je i da su razgovarali o dovršetku procesa konstituiranja rukovodstva Skupštine te o imenovanju mandatara, o čemu bi konkretnije informacije mogli imati u naredni utorak, za kada je dogovoren novi sastanak između ove dvije stranke.

Martinović je podsjetio na to da je HDZ 1990 prihvatio njihove „Programske smjernice“.

- Oni su dio stranaka koji će tvoriti novu vladajuću većinu, a na predstavnicima SDA je da vide kako će taj proces teći i ići u njihovom dijelu - naveo je Martinović.

Edin Mušić, predsjednik KO SDA HNK, kazao je da imaju dileme kada je riječ o određenim pitanjima, posebno pitanju konstitutivnosti.

- Mi smo zainteresirani za jedan početni korak, a to je uspostava kolegija unutar Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona, jer imamo jednu pojavu koja do sada nije bila prisutna, da odmah u startu nismo definirali predsjedavanje, odnosno dopredsjedavanje Skupštinom. To je vrlo važno u razvoju daljnjih političkih razgovora -poručio je Mušić.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.