SARAJEVO

Bogunić: Što više prakse studentima s nastavničkih fakulteta

U nekim školama su bili određeni oni koji će pratiti rad studenata na praksi, a i ta praksa nije bila kvalitetna, kazala je Bogunić

Škrijelj i Bogunić : Potpisan memorandum. T. Saletović

Piše: D. B.

12.3.2019

Rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj i ministrica za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Zineta Bogunić danas su potpisali memorandum o saradnji. Cilj ovog memoranduma je reguliranje obavljanja hospitovanja, metodičke i pedagoške prakse kao oblika praktične nastave na nastavničkim studijskim programima, kao i drugih oblika stručne prakse na Univerzitetu u Sarajevu. 

Potpisivanje ovog memoranduma pokazatelj je kako obostrane otvorenosti i spremnosti na saradnju tako i visokorazvijene svijesti o potrebi kontinuiranog zajedničkog rada s ciljem osposobljavanja što kvalitetnijeg nastavnog kadra, ali i za dobrobit i u korist studenata.  

Škrijelj navodi kako su sada stvoreni preduvjeti da se ono što se pojedinačno ugovaralo sa školama od fakulteta koji obrazuju kadrove za nastavnička zanimanja sada preko memoranduma realizira u integralnoj formi. 

- Obavezali smo se da poštujemo stavke memoranduma. Također, današnjim činom naši studenti nastavničkog usmjerenja imaju nesmetan pristup osnovnom i srednjem obrazovanju. Zahvaljujem ministrici i saradnicima - kazao je Škrijelj. 

Bogunić ističe da je praksa najpotrebnija studentima s nastavničkih fakulteta. 

- Odavno sam priželjkivala da praksa s nastavničkih fakulteta bude kvalitetnija. Nekako se to pretežno zasnivalo na bazi pojedinih fakulteta, dok su neki željeli to, drugi nisu. U nekim školama su bili određeni oni koji će pratiti rad studenata na praksi, a i ta praksa nije bila kvalitetna. Cilj nam je da se poboljša kvalitet učenika te mnogo više prakse na nastavničkim fakultetima - kazala je Bogunić. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.