SARAJEVO

Delegati iz SNSD-a, SDS-a i HDZ-a odbili osuditi četnički skup u Višegradu

T. Saletović

Piše: S. D.

13.3.2019

10:20

Zlatko Miletić (DF), delegat iz Kluba hrvatskog naroda, predložio je da se u dnevni red današnje sjednice uvrsti tačka u okviru koje bi bio javno osuđen skup u organizaciji Ravnogorskog četničkog pokreta u Višegradu u nedjelju, 10. marta.

Međutim, za ovaj prijedlog glasali su samo delegati iz Kluba bošnjačkog naroda, i to Fahrudin Radončić (SBB), Denis Bećirović (SDP), te Amir Fazlić, Asim Sarajlić i Bakir Izetbegović, svi iz SDA, dok su tri delegata iz Kluba hrvatskog naroda, i to Dragan Čović, Bariša Čolak, Lidija Bradara, svi iz HDZ-a BiH, bili protiv, a Miletić kao predlagač, naravno za.

I Klub srpskog naroda, njih svih pet, Nikola Špirić, Dušanka Majkić, Sredoje Nović i Lazar Prodanović, svi iz SNSD-a, te Mladen Bosić iz SDS-a, bili su protiv. Nije bilo rasprave o ovoj tački dnevnog reda.

Dom je imenovao Gordanu Živković za sekretarku Doma. Ovim je sjednica i završena.

10:10

Denis Bećirović dao je svečanu izjavu i tako zvanično preuzeo mandat, a uvjerenje o mandatu uručio mu je Branko Petrić, predsjednik Centralne izborne komisije BiH. 

10:00

Počela je sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH. Dnevnim redom predviđeno je da Denis Bećirović (SDP), delegat iz Kluba bošnjačkog naroda, da svečanu izjavu o preuzimanju mandata jer nije prisustvovao konstituirajućoj sjednici tog doma 28. februara, kada je izjavu dalo ostalih 14 delegata.

S obzirom na ranije oštre reakcije iz SDP-a BiH na račun SDA, jer su njihova trojica delegata odlučila da Bećirović bude imenovan za zamjenika predsjedavajućeg Kluba bošnjačkog naroda, očekuje se da će se Bećirović izjasniti o ovom pitanju.

Na sjednici je planirano i imenovanje Gordane Živković za sekretarku Doma naroda PSBiH, jer je to mjesto odnedavno upražnjeno zbog imenovanja Bojana Ninkovića, doskorašnjeg sekretara, na mjesto direktora Fonda za povratak BiH. Ninković je kadar SDS-a, a Živković na ovo mjesto dolazi na prijedlog SNSD-a.

Imenovanje Živković već je usaglasio Kolegij Doma, a sutra bi njeno imenovanje trebalo biti i formalno potvrđeno. Buduća sekretarka Doma naroda već je radila u institucijama BiH te je bila savjetnica u Misiji OSCE-a u BiH. 

Inače, ta pozicija pripada kadru iz reda srpskog naroda jer je poslovnicima utvrđeno da tročlani Kolegij Sekretarijata Zajedničke službe PSBiH čine pripadnici iz tri konstitutivna naroda. Na čelu Sekretarijata je Bošnjak, a sekretar Predstavničkog doma je Hrvat.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.