SJEĆANJA

Rodnu kuću Ive Andrića za godinu posjeti 10.000 turista

Zakazan spomen-pohod ulicama Travnika

Rodna kuća pretvorena u Muzej

Piše: M. Al. – A. Č

13.3.2019

Nobelovac i veliki bh. književnik Ivo Andrić umro je na današnji dan 1975. godine. Tim povodom, Zavičajni muzej Travnik danas će u 13 sati organizirati spomen-pohod kroz piščev rodni grad.  

Upoznavanje mladih 

- Namjera ove kulturološke šetnje je upoznavanje mladih sa životnim i književnim vezama Ive Andrića i Travnika. Pohod će početi u Otvorenom književnom ateljeu, novom muzejskom prostoru u okviru Rodne kuće Ive Andrića, gdje će kao uvod biti predstavljene okolnosti književnikove smrti i komemorativne aktivnosti koje su tada bile priređene u Travniku i Beogradu – saopćeno je iz Muzeja.

Andrić: Ne jenjava interes za njegova djela

Književni kritičar Enver Kazaz kaže da je Bosna i Hercegovina preko Andrića postala kulturalni simbol u evropskom prostoru, kao neka vrsta mosta između Istoka i Zapada te unutrašnjeg mosta između različitih kultura.

- Preko Andrića su jugoslavenske književnosti ušle u svjetski književni kanal. Bio je najveći pisac s jugoslavenskog govornog područja i tako je učinio besmrtnim i sebe, odnosno svoja djela – rekao je Kazaz. 

Da interesiranje za Andrićevo književno djelo u svijetu ne jenjava, dokaz je i skoro 10.000 turista i posjetilaca koji godišnje posjete Andrićevu rodnu kuću, koja je memorijalni muzej.

Kazaz: Preko Andrića BiH postala kulturalni simbol u evropskom prostoru

- Neki strani turisti kažu da je Andrićeva književnost glavni motiv njihovog dolaska u BiH i ponekad obilaze samo Travnik, Višegrad i Sarajevo kao gradove koji su važni za njegov život i književno djelo – kaže kustos Enes Škrgo.

Susreti pisaca 

Adaptiranjem i opremanjem terase Muzeja stvorena je prostorno-programska platforma Otvoreni književni atelje, kao prepoznatljivo mjesto za susretanje pisaca i umjetničke publike u stalnim i povremenim književnim programima.

Pisac i novinar Drago Pilsel u ateljeu je prošlog mjeseca promovirao svoja dva književna ostvarenja “Argentinski roman” i “Povratak Adolfa Pilsela”.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.