PRES-KONFERENCIJA Traži se hitna reakcija

Zajednička osuda u Prijedoru zbog napada na Azrina Hodžića i drugih incidenata

Gradonačelnik Prijedora, predsjednik Skupštine grada, bošnjački odbornici u lokalnom parlamentu i predstavnici Foruma za sigurnost grada danas su jedinstveno osudili incidente motivirane vjerskom i nacionalnom netrpeljivošću

Srna

Marjanović: Udarao Azrina zbog grba BiH

Foto: Facebook


Gradonačelnik Prijedora, predsjednik Skupštine grada Prijedora, bošnjački odbornici u lokalnom parlamentu i predstavnici Foruma za sigurnost grada danas su jedinstveno osudili incidente motivirane vjerskom i nacionalnom netrpeljivošću koji su se u ovom mjesecu dogodili u Prijedoru.

- Tražimo od nadležnih organa da promptno reagiraju i da suzbiju svaki ovakav događaj, a pozivamo sve građane da budu, kao ljudi, prisebni i da vjeruju u sistem koji funkcionira u Prijedoru, a mi sve aktere sistema, počevši od MUP-a, Foruma za sigurnost građana, vladinog i nevladinog sektora pozivamo da građanima dokažu da mi možemo da održimo sigurnost u gradu za svakog građanina uz privođenje zakonu onih koji čine prekršaje i ekscese ovoga tipa - poručio je gradonačelnik Milenko Đaković nakon sastanka. 

On je na konferenciji za novinare rekao da je na sastanku konstatirano da je Prijedor kroz funkcije svih svojih sistema i svih organa i gradske vlasti i vladinih i nevladinog sektora, stvorio izuzetno povoljnu međuljudsku, građansku situaciju gdje je u kontinuitetu već više godina padao broj ekscesa, kao i broj djela koja narušavaju javni red i mir i stvaraju pometnju među ljudima. 

- Mi želimo da i dalje održimo takvu situaciju, osuđujemo najoštrije ekscese koji su se desili u posljednjih desetak dana u dva slučaja, gdje su povrijeđena osjećanja bošnjačkog naroda i ljudi u gradu Prijedoru. Mi ćemo nastaviti na tome kao grad Prijedor da radimo i dalje jer je svima interes da grad bude siguran, prije svega, zbog daljnjeg provođenja projekata razvoja kvaliteta života grada, ali i razvoju i privrede i zapošljavanja i ne smijemo da bilo kakvi ekscesi i pojedinačni događaji remete te kvalitetne odnose koji su izgrađeni - naglasio je Đaković.

Predsjednik Skupštine grada Prijedora Sead Jakupović, koji se novinarima obratio i kao član Foruma za sigurnost grada Prijedora i član Glavnog odbora SDP-a BiH, rekao je da veoma oštro osuđuje ova dva incidenta i pozvao sve one koji na bilo koji način imaju namjeru da nešto slično rade da se suzdrže od takvih ideja, da pruže svima šansu koji ovdje danas žive, a i svim drugim građanima Prijedora, da žive u tolerantnom okruženju, miru, suživotu.

- Organi nadležni za procesuiranje istrage neka obave svoj posao što je kvalitetnije moguće i da na neki način ovo bude pouka svima da svako u svom narodu pokuša da djeluje, reagira da ne bi do ovakvih situacija dolazilo, posebno ovakav incident je jedan vrlo brutalan, nemio događaj kada, kao što reče gradonačelnik, radimo na svim poljima društvenog života ovdje, u Prijedoru, da nam bude svima bolje, na neki način nas to malo pokoleba - naveo je Jakupović.

Odbornik SDA u Skupštini grada Prijedora Mesud Trnjanin rekao je da je današnji sastanak organiziran da se osude događaji koji su bili u proteklom periodu, a koji iza sebe imaju vjersku odnosnu nacionalna netrpeljivost.

- Smatramo da je grad Prijedor u dosadašnjem periodu pokazao da ima dovoljno prostora za sve nas da dobro, normalno i kvalitetno živimo ovdje i na ovaj način želimo da osudimo sve takve događaje, da iskoristimo priliku da pozovemo nadležne institucije da odrade svoj posao. Smatramo da i svi mi, građani, prije svega roditelji, trebamo utjecati na svoju djecu, na svoje ukućane da shvatimo da je Prijedor jedan multietnički grad koji ima dovoljno širine i dovoljno prostora za zajednički život i dobru budućnost kako nas tako i naših budućih pokoljenja - poručio je Trnjanin.

Odbornik DF-a u Skupštini grada Prijedora Mirsad Duratović rekao je da su policija i tužilaštvo jedan incident okvalificirali kao zlostavljanje, mučenje i drugo neljudsko i ponižavajuće postupanje i tjelesnu povredu.

- Ono što smo mi dogovorili na ovom sastanku je da se uputi zahtjev MUP-u Republike Srpske i tužilaštvu da se izvrši prekvalifikacija ovog djela, jer ono u suštini jeste počinjeno iz vjerske, nacionalne, rasne i etničke netrpeljivosti. Samo jednim strožijim kaznama možemo poslati poruku i počiniocu da se ne bi desilo ponavljanje ovakvih djela, ali i svima onima koji bi pomislili ubuduće da počine ovakva djela da će biti adekvatno kažnjeni - dodao je Duratović.

On je pozvao sve građane Prijedora da se suzdrže od bilo kakvih zlonamjernih komentara koji mogu produbiti već malo narušene međuetničke, međuljudske odnose u Prijedoru "koje smo bili u posljednjem periodu podigli na neki zavidan nivo kad je u pitanju Republika Srpska".

Sastanku je prisustvovao i delegat u Vijeću naroda Republike Srpske Muris Čirkić.

Policija je jučer uhapsila višestrukog povratnika u vršenju krivičnih djela Renata Marjanovića (31) iz Prijedora zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivična djela zlostavljanje, mučenje i drugo neljudsko i ponižavajuće postupanje i tjelesna povreda na štetu 39-godišnjeg Azrina Hodžića iz Prijedora, kojeg je primorao da sa svoga vozila skine grb BiH koji je bio zalijepljen za ceradu prikolice.

Za počiniocima drugog incidenta policija i dalje traga, a u pitanju je ispisivanje i iscrtavanje grafita ISHS NIKA (Isus Hrist pobjeđuje) i ocila u blizini gradske džamije i u blizini katoličke crkve.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na