REAKCIJE Predsjedavajući Predsjedništva BiH uputio pismo

Dodik odgovorio reisu Kavazoviću: Muslimani u RS su sigurni, nema smisla da širimo nemir

Uvjeren sam da ćemo, svako sa svoje pozicije, i ubuduće činiti sve da na ovim prostorima vlada mir i uzajamno poštovanje

Srna
14.03.2019 11:21

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodikuputio je pismo poglavaru Islamske zajednice u BiH reisu-l-ulemi Huseinu ef. Kavazoviću u kojem je istakao da institucije Republike Srpske čine sve da muslimanima, kao i drugim građanima RS omoguće sigurnost, te da bi želio da je tako i u drugom dijelu BiH.

- Izuzetno cijenim što kao vjerski poglavar izražavate zabrinutost za sigurnost svojih vjernika i tražite da se procesuiraju svi koji ugrožavaju njihovu ili sigurnost njihove imovine. Na to vas, između ostalog, poziva i funkcija koju obavljate. Informacije kojima trenutno raspolažem govore da institucije Republike Srpske, na koje posebno aludirate u svom pismu, čine sve da muslimanima, baš kao i svim drugim građanima RS omoguće i ličnu i sigurnost njihove imovine - istakao je Dodik u pismu.

On je naglasio da u RS nije i neće biti tolerirano bilo kakvo nasilje, bez obzira da li je motivirano nacionalnim, vjerskim ili nekim drugim motivima, saopćeno je iz Dodikovog kabineta.

- Institucije trebaju raditi svoj posao i na to ih ne bi trebalo posebno pozivati ni s pozicije reisa, ni s pozicije člana Predsjedništva ili bilo kog zakonodavnog nivoa vlasti. Zakoni u Republici Srpskoj, a ja bih želio da je tako i u drugom dijelu BiH, obavezuju institucije da djeluju protiv bilo kojeg pojedinca koji te iste zakone ne poštuje - naglasio je Dodik.

On je rekao da želi vjerovati da je reis Kavazović u neznanju napisao da se u Republici Srpskoj postrojavaju paravojne formacije, s obzirom na to da takve formacije ne postoje u RS.

- Zbog mira, suživota i tolerancije bilo bi dobro da u ovakvim obraćanjima i vi i mi pazimo kakvu terminologiju koristimo, jer i ova prepiska bi trebala biti u funkciji pozivanja na mir i sigurnost. Siguran sam da ćete se složiti sa mnom da nema smisla da lažnim informacijama širimo nemir, a pozivamo se na mir - istakao je Dodik u pismu upućenom reisu Kavazoviću.

Dodik je naveo da će biti zahvalan ako reis Kavazović s istom pažnjom bude ukazivao na potrebu mirnog života i sigurnost nemuslimana u Federaciji BiH, koji su nerijetko u proteklim godinama bivali napadnuti ili izloženi raznim neprijatnostima, dodavši da tu posebno misli na Srbe povratnike.

- Uvjeren sam da ćemo, svako sa svoje pozicije, i ubuduće činiti sve da na ovim prostorima vladaju mir i uzajamno poštovanje - poručio je Dodik u pismu upućenom reisu Kavazoviću.

Podsjetimo, reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović jučer je poslao pismo članovima Predsjedništva BiH i predsjedavajućem Vijeća ministara BiH u kojem apelira na državne institucije i pravosudne organe da zaustave zlonamjernu kampanju pritisaka i napada na povratnike i IZ u bh. entitetu Republika Srpska.

Komentari

NA VRH