DOGAĐAJI

Naučni skup "Evropski ustav za BiH" u Neumu: Tražiti rješenja i evropsku budućnost naše zemlje

M. Sm.

14.3.2019

S današnjeg skupa u Neumu - Avaz
S današnjeg skupa u Neumu - Avaz
S današnjeg skupa u Neumu - Avaz
S današnjeg skupa u Neumu - Avaz
S današnjeg skupa u Neumu - Avaz
+3

12:00

Na press-konferenciji, Dragan Čović, domaćin skupa je kazao da u Hrvatskom narodnom saboru (HNS) rade paralelno, simultano na tri stvari. Prva je, rekao je, euroatlantski put, gdje su oni snažni predvodnici i što žele, praktično, pokazati i kroz ovu konferenciju. Druga stvar je unutarnja stabilnost, kako ekonomska, tako i socijalna, kao i pravna i sigurnosna.

- Treće je osigurati da tri konstitutivna naroda mogu ostvariti ova prethodna dva cilja. Paralelno, radeći sve ovo,ova konferencija nam treba pomoći oko toga kako osigurati što kvalitetnija rješenja u izbornom zakonodavstvu da osiguramo legitimno predstavljanje, a opet s druge strane osigurati ambijent za izmjene ključnog dokumenta BIH, Ustava BiH kako bi ubrzali naš euroatlantski put. Poseban zadatak hrvatskog naroda kao najmalobrojnijeg da budemo predvodnici tih procesa i da zajedno s partnerima bošnjačkog i srpskog naroda i svim drugima osobito predstavnicima međunarodne zajednice promoviramo te vrijednosti - kazao je Čović.

Premijer Republike Hrvatske, Andrej Plenković je istaknuo da je na ovaj skup došao kao predsjednik Vlade Republike Hrvatske, zemlje koja je prijatelj BiH, zemlje koja želi pomoći BiH na njenom evropskom putu, zemlje koja respektirati i Bošnjake i Hrvate i Srbe i sve građane BiH.

- Želimo da budemo država koja će ubrzavati i olakšavati evropski put BiH. U tom imamo vlastito iskustvo, želimo da naš napor u suradnji s vlastima BiH omogući što bolje i brže reforme, kvalitetno mišljenje Evropske komisije zahtjevu BiH za članstvo, a da na samitu EU i država jugoistočne Evrope, koji će se održati dogodine u Zagrebu u maju, u vrijeme Hrvatskog predsjedanja Evropskom unijom zajednički pokušamo napraviti svojevrsni plan i prijedlog brže institucionalne dinamike u odnosima BIH i Evropske unije - potcrtao je Plenković.

U tom procesu, nastavio je, naravno da se zalažemo za jednakopravnost Hrvata, najmalobrojnijeg konstitutivnog naroda i stoga, slijedeći razmišljanja predsjednika HNS a smatramo da bi se provedbom presuda Ustavnog suda BiH i političkim dogovorom mogla iznaći rješenja za kvalitetan i pravičan Izborni zakon .

11:45

"Evropski ustav za Bosnu i Hercegovinu" naziv je naučnog skupa s međunarodnim sudjelovanjem koji se danas i sutra održava u Neumu, a u organizaciji Sveučilišta u Mostaru i Rektorskog zbora Republike Hrvatske.

Skup se održava u Grand Hotelu Neum, a uvodno predavanje održat će predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković.

- U fokusu skupa bit će pitanje ustavnih izmjena te usklađivanje Ustava BiH s međunarodnim i domaćim vrijednostima i standardima kako bi se osigurao daljnji nastavak bh. puta ka euroatlantskim integracijama - naveli su organizatori.

U tom smislu, konferencija "Evropski ustav za BiH" ima za cilj sagledavanje pitanja o Bosni i Hercegovini kao višenacionalnoj državi konstitutivnih i jednakopravnih naroda te ostalih, u kontekst procesa pristupanja BiH EU, te opće sposobnosti zemlje za provođenje neophodnih reformi i ispunjenja evropskih standarda. U svemu tome pitanje Ustava nameće se kao pitanje svih pitanja, najavili su organizatori.

Uoči konferencije, čelnik HDZ-a BiH Dragan Čović rekao je kako BiH treba novi, jednostavniji ustav, koji bi bio dogovoren bez miješanja međunarodne zajednice, a da na praktičan način uvažava kolektivitete i specifičnosti zemlje. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.