AKTUELNO

Ministar sigurnosti BiH iznio teške optužbe o hrvatskim obavještajcima

Rekao da su bili uključeni u tajnu operaciju, čiji je cilj bio pokazati da u BiH djeluju naoružane grupe radikalnih islamista - selefija

Mektić: Podigao pravu buru. Arhiv

Avaz.ba

14.3.2019

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić u srijedu je podigao pravu buru u BiH tvrdnjom da su "hrvatski obavještajci" bili uključeni u tajnu operaciju, čiji je cilj bio pokazati da u BiH djeluju naoružane grupe radikalnih islamista - selefija, odnosno kako su opravdane ranije izjave hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović o hiljadama islamističkih ekstremista u BiH koji su prijetnja sigurnosti cijele regije, piše "Jutarnji list".

Mektić je, kao osobe direktno umiješane u navodne aktivnosti, prozvao generalnog konzula Hrvatske u Tuzli Ivana Bandića te novinara Radio-televizije Republike Srpske Matu Đakovića, koji slovi kao osoba bliska predsjedavajućem Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku.

 - Unazad nekoliko godina dokumentirali smo, odnosno došli do saznanja da hrvatska služba radi na vrbovanju naših državljana. Tu je u BiH angažiran hrvatski konzul u Tuzli Ivan Bandić te još određeni broj osoba koje su pokušale iskombinirati jednu obavještajnu operaciju vezano za naoružavanje selefija ovdje - izjavio je Mektić.

Zbog Mektićevih izjava, u Tužilaštvu BiH formiran je predmet koji je dat u rad tužiocu Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju. Taj će odjel poduzeti hitne aktivnosti kako bi se utvrdile sve okolnosti i navodi izneseni u medijima, a koji se odnose na navodno vrbovanje pripadnika selefijskog pokreta za krijumčarenje naoružanja u BiH.

 - U okviru predmeta bit će ispitane sve osobe koje su iznosile navode i saznanja o navedenim aktivnostima, a o kojima Tužilaštvo nije informirano niti su događanja prijavljena Tužilaštvu BiH. Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić bit će pozvan i saslušan o svim detaljima koje je iznio u medijskim izjavama, a o kojima Tužilaštvu nije podnesena nikakva prijava niti izvještaj nadležnih agencija za provođenje zakona - piše u saopćenju za javnost Tužilaštva BiH.

Podsjećamo, Mektić je ovu izjavu dao nakon što su mediji ranije tokom dana objavili zamršenu priču u kojoj opisuju kako su hrvatski obavještajci pod prijetnjama navodili neke državljane BiH da u mesdžide (islamske bogomolje) u toj zemlji donose oružje, što bi potom bilo prijavljeno policiji, a takve priče bi poslužile kao potpora tvrdnjama o opasnostima od radikalnih islamista.

"Žurnal" je ustvrdio kako je u takvu navodnu operaciju, uz konzula Bandića, bio umiješan i zamjenik ministra sigurnosti Mijo Krešić, kadar HDZ-a BiH, te pritom podsjećaju na njegove opetovane izjave o brojnim zajednicama radikalnih islamista u BiH koje okupljaju na hiljade članova. 

Novinar Đaković je, pak, opisan kao osoba koja je pritom bila svojevrsna veza s vlastima RS kojima je također stalo do toga da eksploatiraju teze o opasnosti od radikalnih islamista u BiH, a njegova povezanost s konzulom Bandićem argumentirana je konstatacijom kako se on pod nejasnim okolnostima koristio službenim vozilom hrvatskog konzulata u Tuzli s diplomatskim tablicama. 

Đaković je navodno bio taj koji je posredovao u tome da osobe koje bi vrbovali hrvatski obavještajci na teritorij RS preuzmu pakete s oružjem.

 - To smo pratili jedno duže razdoblje te prozreli tu namjeru. Spriječili smo da se ona realizira. Ovdje je bio uključen novinar Mato Đaković, koji je čak za obavljanje tih poslova koristio diplomatsko vozilo Ivana Bandića - izjavio je ministar sigurnosti BiH Mektić, dodajući kako je cilj cijele obavještajne operacije bio "brutalno diskreditirati BiH" i dokazati tvrdnje hrvatske predsjednice da je BiH zemlja u kojoj postoje teroristički logori.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.