REAKCIJE

Ostojić o izjavi Dragana Mektića: To je apsolutno neozbiljno

Ranko Ostojić - Dragan Mektić. Agencije

Avaz.ba

14.3.2019

Bivši ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Vlaho Orepić komentirao je izjave Dragana Mektića i kaže da se radi o konkretnim tvrdnjama, imenima i postupcima te da to treba argumentirano potvrditi ili demantirati.

- To trebaju napraviti sigurnosne službe BiH i Hrvatske. To je jedinstven sigurnosni prostor, kada su islamisti (ekstremisti) u pitanju. Sigurnosnih izazova po tom pitanju ima, ali nisu ni blizu onom nivou kako ih pokušavaju prikazati izborni gubitnici u BiH, s Čovićem na čelu.

Na izjave Dragana Mektića reagirao je još jedan bivši ministar unutrašnjih poslova RH Ranko Ostojić.

- O takvim se stvarima ne priča u medijima, nego policija postupa i hvata one koji su počinioci. Mogu ovo procijeniti kao pokušaj da se pošalje poruka bez ikakvih argumenata. O tome će sigurno MVEP, a i obaveza Odbora za unutrašnju politiku je da zatraži informaciju - rekao je Ostojić novinarima i dodao kako "ovo nije prvi put da se šalju signali bez ikakvih argumenata."

Na pitanje zašto bi Mektić izjavio da hrvatske službe naoružavaju islamističke ekstremiste u BiH, Ostojić kaže:

- Možda više neće biti ministar za nekoliko dana, ja to ne znam. Kad pošaljete poruku da neka strana služba naoružava ljude, zaboravljate činjenicu da je i Hrvatskoj u interesu da Bosna i Hercegovina bude stabilna zemlja. Ne mogu vjerovati da bi se takve stvari radile, da se naoružavaju islamističke grupe. To, vjerovatno, služi za dnevne situacije koje oni imaju svaki dan. Iduće sedmice imamo izvještaje sigurnosnih službi i pitat ću i provjeriti je li to istina ili ne. U ovom momentu mogu reći da ne bih nikad bez argumenata optužio susjednu zemlju da tako nešto radi. To za jednog ministra apsolutno nije ozbiljno - smatra Ostojić i nastavlja:

- Ovakva izjava bi bila logična da ste nakon neke akcije pronašli neko oružje i osobe i uhapsili one koji u tome sudjeluju. Ovo je samo bacanje prašine u oči iz dnevno-političkih razloga. Bez obzira na sve, tražit ćemo argumente.

Na pitanje ima li potpuno povjerenje u SOA, Ostojić kaže da "za nikoga ne stavlja ruku u vatru", ali i da se "indicije, ako postoje, mogu provjeriti".

Saborski zastupnik Bojan Glavašević ističe da su uputili zastupničko pitanje premijeru Andreju Plenkoviću vezano za njegova saznanja o ovim pitanjima. 

Pitali su ga i je li konzul Bandić imao ikakvu službenu saradnju s novinarom RTRS te je li mu dato na korištenje službeno diplomatsko vozilo RH. Uputili su i upit predsjedniku Odbora za unutrašnju politiku i nacionalnu sigurnost da se istraže navodi, piše HRT.

 - Želimo reći, u ime Kluba nezavisnih zastupnika, da ove tvrdnje smatramo izuzetno ozbiljnima. Ovo zahtijeva promptnu provjeru. Ovdje nema prostora za pretpostavke jer su političke implikacije vrlo duboke. Ako je u pitanju istina, to znači da je RH poticala terorizam na području druge države. U slučaju da je netačno, brine me zašto jedan visoki zvaničnik susjedne države iznosi neistine i ovakve kvalifikacije.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.