REAKCIJE

Mato Đaković za "Avaz": Ovo su bolesne konstrukcije, neko mi stavlja metu na glavu

Drago mi je da je Tužilaštvo BiH formiralo predmet. Neka se saslušaju svi akteri priče pa i da vidimo ko je njen nalogodavac

M. AŠČIĆ

14.3.2019

Novinar Mato Đaković reagirao je u izjavi za „Dnevni avaz“ na medijske navode da je pomogao da hrvatski obavještajci naoružavaju islamiste u BiH, a koje je iznio ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić.

Mektić je, podsjećamo, kazao da je Đaković bio taj koji je posredovao da osobe, koje bi vrbovali hrvatski obavještajci, na teritoriju RS preuzmu pakete s oružjem.

No, Đaković je takve navode okarakterizirao kao potpunu laž i dodao da nema nikakve veze s ovom pričom, u koju je upleteno njegovo ime.

 - Već sam angažirao advokata da tuži sve one koji su akteri ove priče. Ali, ono što mogu reći jeste da ovo što je napravljeno, samo bolesnici, samo bolestan um može smisliti. Ovo nema nikakve veze s istinom. Ovdje neko pokušava, ne znam zašto, iz kojih pobuda, meni staviti metu na glavu. Uništiti me i kao čovjeka i kao novinara. Već 27 godina radim ovaj posao i nikakve veze nemam s Obavještajnom službom Hrvatske – tvrdi Đaković.

Negirao je da je bio u selu Dubnica, kako se navodi u medijskim natpisima.

- Znam gdje je selo, ali ga nikada ne bih mogao naći niti sam bio tamo. U Zenici, također, nisam bio 15 godina. Ovo su konstrukcije koje su dno dna. Jedina istina je da vozim to auto koje sam kupio od čovjeka 10. januara, platio na njega porez i carinu i ništa drugo. Automobil sam kupio od Ivana Bandića sa diplomatskim tablicama. U međuvremenu sam prebacio vlaništvo na svoje ime i na tom vozilu više nisu diplomatske tablice – rekao je Đaković.

Pojasnio je da je poslao demanti portalu "Žurnal", koji je i objavio ovaj tekst i najavio tužbu.

Naravno, ide tužba protiv "Žurnala", novinara Avde Avdića i ministra sigurnosti Dragana Mektića. Drago mi je da je Tužilaštvo BiH formiralo predmet. Neka se saslušaju svi akteri priče pa i da vidimo ko je njen nalogodavac – kazao nam je Đaković.


 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.