KRVOPROLIĆE Ambasador BiH u Australiji

Hajrić za "Avaz": Među nastradalima u bezumnom terorističkom napadu nema bh. državljana

U krvavom pohodu na dvije džamije u novozelandskom gradu Kristčurču jutros je ubijeno 49 osoba

E. T.
15.03.2019 09:09

Hajrić: Potreseni masakrom

Foto: Arhiv

U krvavom pohodu na dvije džamije u novozelandskom gradu Kristčurču jutros je ubijeno 49 osoba. Kako je rekao Mirza Hajrić, ambasador BiH u Australiji, stupio je u kontakt sa državljanima BiH koji žive u ovom gradu i može potvrditi da u današnjem bezumnom terorističkom napadu nema ubijenih niti povrijeđenih državljana BiH. 

- Porodice Kafedžić i Šabić, ukupno deset naših državljana su dobro i zdravo, ali veoma potreseni današnjim masakrom u džamiji koju redovno posjećuju. Samo je sticaj sretnih okolnosti i loše vrijeme, koje je danas zabilježenbo u ovom gradu, uticalo da ni Fatima Kafedžić ni njena četiri sina i niko iz porodice Šabič nisu bili prisutni u džamiji tokom ovog terorističkog čina - rekao je Hajrić.

On je kazao kako je zastrašujuće to što je jedan od napadača slušao četničke pjesme prije krvavog pohoda.

- To je šokantno i vraćaju nam se ove posljednje scene iz Višegrada, a svakako i scene genocida u Srebrenici. Treba reći da je ovaj napadač, koji je slušao četničku pjesmu pred napad, bio australski državljanin i bio je poznat kao bijeli ekstremista. Na puškama je imao antimuslimanske i antiimigracione poruke - rekao nam je ambasador Hajrić.

Uhapšeno je četvero ljudi. New Zealand Herald javlja da je među uhapšenima jedan državljanin Australije, koji je na internetu objavio svojevrsni manifest najavljujući krvoproliće.

Riječ je o ekstremno desnom radikalu zadojenom antiimigrantskom ideologijom, 28-godišnjem Brentonu Tarantu (Tarrant), koji je na Facebooku direktno prenosio krvavi pohod.

Komentari

NA VRH