KRVOPROLIĆE

Hajrić za "Avaz": Među nastradalima u bezumnom terorističkom napadu nema bh. državljana

U krvavom pohodu na dvije džamije u novozelandskom gradu Kristčurču jutros je ubijeno 49 osoba

Hajrić: Potreseni masakrom. Arhiv

E. T.

15.3.2019

U krvavom pohodu na dvije džamije u novozelandskom gradu Kristčurču jutros je ubijeno 49 osoba. Kako je rekao Mirza Hajrić, ambasador BiH u Australiji, stupio je u kontakt sa državljanima BiH koji žive u ovom gradu i može potvrditi da u današnjem bezumnom terorističkom napadu nema ubijenih niti povrijeđenih državljana BiH. 

- Porodice Kafedžić i Šabić, ukupno deset naših državljana su dobro i zdravo, ali veoma potreseni današnjim masakrom u džamiji koju redovno posjećuju. Samo je sticaj sretnih okolnosti i loše vrijeme, koje je danas zabilježenbo u ovom gradu, uticalo da ni Fatima Kafedžić ni njena četiri sina i niko iz porodice Šabič nisu bili prisutni u džamiji tokom ovog terorističkog čina - rekao je Hajrić.

On je kazao kako je zastrašujuće to što je jedan od napadača slušao četničke pjesme prije krvavog pohoda.

- To je šokantno i vraćaju nam se ove posljednje scene iz Višegrada, a svakako i scene genocida u Srebrenici. Treba reći da je ovaj napadač, koji je slušao četničku pjesmu pred napad, bio australski državljanin i bio je poznat kao bijeli ekstremista. Na puškama je imao antimuslimanske i antiimigracione poruke - rekao nam je ambasador Hajrić.

S lica mjesta - Avaz
S lica mjesta - Avaz
S lica mjesta - Avaz
S lica mjesta - Avaz
S lica mjesta - Avaz

Uhapšeno je četvero ljudi. New Zealand Herald javlja da je među uhapšenima jedan državljanin Australije, koji je na internetu objavio svojevrsni manifest najavljujući krvoproliće.

Riječ je o ekstremno desnom radikalu zadojenom antiimigrantskom ideologijom, 28-godišnjem Brentonu Tarantu (Tarrant), koji je na Facebooku direktno prenosio krvavi pohod.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.