AVAZ OTKRIVA

Svećenika pedofila u zatvor poslao nekadašnji bh. tužilac

Piter Kid, koji je prekjučer osudio trećeg čovjeka Vatikana, bio je tužilac Tužilaštva BiH te procesuirao ratne zločine, među kojima su predmeti “Mejakić i drugi” i “Maktouf”

M. KUKAN

15.3.2019

Vijest da je prekjučer u Australiji zbog seksualnog uznemiravanja dječaka na šest godina zatvora pravosnažno osuđen kardinal koji je važio za trećeg čovjeka Vatikana, izazvala je posebnu pažnju u pravosudnim krugovima Bosne i Hercegovine. Razlog je sudija koji je svećenika Džordža Pela (George Pell) poslao iza rešetaka.

Ovdje bio pet godina 

Riječ je o, kako otkriva “Avaz”, Piteru Kidu (Peter Kidd), koji je u našoj zemlji pet godina obavljao dužnost tužioca Tužilaštva BiH i bio je vrlo omiljen među kolegama. Procesuirao je ratne zločine počinjene tokom agresije na BiH.

Jedan od najznačajnijih predmeta koje je vodio je onaj protiv Željka Mejakića i drugih optuženih za ratne zločine u prijedorskim logorima Omarska i Keraterm.

Tadašnji bh. tužilac Kid podigao je 2006. godine prilagođenu optužnicu protiv Mejakića, Momčila Grubana, Dušana Fuštara i Duška Kneževića, koje je Haški tribunal optužio za zločine u Prijedoru te njihov slučaj ustupio Sudu BiH i isporučio optužene u Sarajevo. Zanimljivo je da je Kid u ovom predmetu tražio mjere zaštite za 24 od 55 svjedoka. 

Istovremeno, Piter Kid zastupao je, među ostalima, i optužnicu protiv Abduladhima Maktoufa, državljanina Iraka i BiH, koji je bio optužen za pomaganje u ratnom zločinu nad srpskim civilima 1993. godine u Travniku.  

Veliko iskustvo iz Sarajeva

Australca je za tužioca u Posebno odjeljenje za ratne zločine Tužilaštva BiH u oktobru 2005. imenovao tadašnji visoki predstavnik u našoj zemlji Pedi Ešdaun (Paddy Ashdown).

Zanimljivo je da je Piter Kid, nakon što je otišao iz BiH, potcrtavao da je u Sarajevu stekao veliko iskustvo.

- Tužilački posao koji sam obavio u Sarajevu, duboko je utjecao na mene - izjavio je Kid 2015. u Australiji. 

Slučaj koji će teško pogoditi Katoličku crkvu 

Piter Kid prekjučer se, obrazlažući pravosnažnu presudu kardinalu, obratio optuženom Pelu te naveo da je sud pred sobom imao nepobitne dokaze o tome da je kardinal Pel tokom 1996. godine seksualno iskoristio dvojicu dječaka mlađih od 16 godina.

Dječaci su bili članovi crkvenog hora i njih je kardinal Pel seksualno uznemiravao dok je službovao u Melburnu. Kako je javio BBC, ovo je najviši katolički zvaničnik do sada osuđen za ovakvu vrstu nedjela.

- Šestogodišnji zatvor za visokog funkcionera Katoličke crkve teško će pogoditi ovu vjersku ustanovu i zato što se Pel smatrao jednim od najbližih savjetnika Pape - prenio je BBC.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.