REAKCIJA Ministar vanjskih poslova osudio napad, ali i riječi ambasadora BiH u Australiji

Crnadak ambasadoru Hajriću: Degutantno je povezati terorizam na Novom Zelandu sa Srebrenicom

Teroristički napad na dvije džamije na Novom Zelandu predstavlja monstruozan zločin koji je proveden nad ljudima koji su se u miru molili Bogu

Avaz.ba
15.03.2019 14:54

Crnadak i Hajrić

Foto: Arhiv

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak osudio je teroristički napad na Novom Zelandu, ali i izjavu ambasadora BiH Mirze Hajrića u Australiji koji je napad usporedio s genocidom u Srebrenici.

- Teroristički napad na dvije džamije na Novom Zelandu predstavlja monstruozan zločin koji je proveden nad ljudima koji su se u miru molili Bogu. Brutalnost i podmuklost ovog terorističkog napada trebaju nas podsjećati da borba protiv svih vidova terorizma nikada ne smije prestati - kazao je Crnadak.

No, smatra i neprimjerenom i degutantnom izjavu Hajrića kojom teroristički napad na Novom Zelandu povezuje s genocidom u Srebrenici. Kaže da je takva izjava usmjerena protiv suživota u BiH. 

- To se vidi i iz antisrpske histerije koju je izjava proizvela u dijelu sarajevskih medija. Opasno je i veoma neodgovorno luđački čin jedne poremećene i bolesne osobe dovoditi u vezu s jednim narodom na način kako je to uradio ambasador Hajrić. Pozivam sve ljude u BiH, u Republici Srpskoj i u Federaciji BiH da osude ovaj teroristički napad i da iskreno i u miru saosjećaju s porodicama nastradalih - kazao je ministar Crnadak.

Komentari

NA VRH