REAKCIJE

Novinar Fahir Zečević iz Sidneja za "Avaz": Situacija je vrlo napeta, s oprezom pratimo šta se dešava

Niko u Australiji, a kamoli na Novom Zelandu nije mogao pretpostaviti da bi se ovaj zločin mogao desiti

Zečević: Događaj će se odraziti i na bh. zajednicu u Australiji

Fu. M.

15.3.2019

Novinar Fahir Zečević, koji već duže vremena živi u Sidneju, kazao je danas za „Dnevni avaz“ da je nakon terorističkog napada na Novom Zelandu i situacija u Australiji vrlo napeta, posebno u bosanskohercegovačkoj zajednici.

- Novi Zeland je vrlo miroljubiva zemlja. Tamošnje stanovništvo odlično je prihvatilo bh. državljane koji sada tamo žive. Naši ljudi, kojih ima oko 2.000, uspješno su se integrirali u tamošnju zajednicu. Niko u Australiji, a kamoli na Novom Zelandu nije mogao pretpostaviti da bi se ovaj zločin mogao desiti – kazao je Zečević. 

Ističe da ove dvije zemlje imaju odlične prijateljske odnose te da je zločin koji je počinio Brenton Tarant (Tarrant) okarakteriziran upravo kao teroristički čin.  

-  Naše ljude posebno plaši činjenica da je Tarant, prije nego je pobio nevine ljude, slušao četničke pjesme. Sigurno će ovo imati veliki odraz na bh. građane koji širom Australije odlaze u islamske centre – istakao je Zečević te dodao da bh. dijaspora uglavnom nije u strahu, ali da s oprezom prati šta se dešava.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.