SREBRENICA

Avdić: Nakon što sam preživio strijeljanje, nisu očekivali da ću se pojaviti

Niko nije očekivao da će se neko od žrtava, svjedoka genocida pojaviti

Avdić: Preživio golgotu

Piše: D. BAŠIĆ

17.3.2019

Nedžad Avdić imao je samo 17 godina kada je preživio strijeljanje u okolici Zvornika.

U petak su mu se strašne slike vratile. U rodnoj Srebrenici otišao je na promociju knjige Dušana Pavlovića „Bitka za Srebrenicu - rat za civilizaciju“, koja otvoreno, besramno i neutemeljeno negira najstravičniji zločin u Evropi.

Knjiga laži

- Otišao sam na promociju i slušao kako se govore laži. Niko nije očekivao da će se neko od žrtava, svjedoka genocida pojaviti. Reagirao sam kako sam jedino mogao, jasno i glasno rekao autoru da su u knjizi napisane laži, da ispravlja istoriju, iskrivljuje činjenice koje su potvrđene i od Suda u Hagu - kazao nam je jučer Avdić, dodavši da nije bilo jednostavno skupiti snagu i otići, ali da nije imao šta izgubiti.

Avdić podsjeća da ovo nije prvi skup na kojem su se o Srebrenici govorile laži. I prije je, s još nekoliko Srebreničana, pokušao na laži odgovoriti istinom.

- Prošle je godine bio jedan skup na kojem su negirali genocid. To je bilo testiranje za sve buduće skupove. Ova promocija bila je dosta ozbiljna. Bio sam s još nekoliko sapatnika, oni su također preživjeli golgotu, izgubili svoje najdraže. Ne znam kako autore i one koji organizuju ovakve stvari nije sramota - ističe Avdić.

Napeta situacija

Ovaj Srebreničanin, kojem su i otac i amidža strijeljani te 1995. godine, kaže da je na brutalne neistine teško ne reagirati. No, sebi je obećao da će biti dostojanstven.

- Bila je napeta situacija, tu su bili i načelnik Srebrenice Mladen Grujičić, predstavnici Srpske pravoslavne crkve, lokalni srpski političari. Svi su oni dali podršku i autoru i knjizi. Sve je to strašno, ali ja se nastavljam boriti za istinu - kazao je Avdić.

Niko nije očekivao da će se neko od žrtava, svjedoka genocida pojaviti. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.