SJEDNICE

Čović: Hrvati žele podjednako svako ministarstvo u VM

Sigurno ćemo imati narednih dana razgovore o toj temi i mislim da nismo daleko od toga da se dogovorimo

M. Sm.

18.3.2019

Sa sjednice: Pripreme za Središnji odbor. M. Sm

13:23

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ BiH) Dragan Čović obratio se javnosti nakon današnje sjednice Predsjedništva ove stranke u Mostaru rekavši kako su uskoro mogući dogovori o formiranju Vijeća ministara BiH.

Kako je rečeno, na današnjoj sjednici Predsjedništva HDZ-a BiH, osim o pripremama za sjednicu Glavnog odbora stranke, razgovarano je i o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH.

- Razgovarali smo i o tome da li se neke grupacije organiziraju u našoj zemlji te da li mogu narušiti sistem u BiH - kazao je Čović dodajući kako je paradjelovanje prisutno na svakom koraku u BiH. 

Na pitanje novinara o osnivanju paraobavještanih službi u BiH, Čović je kazao kako se to ne smije raditi. 

- Moramo se ponašati prema Ustavu. Ludorija bi bila na paradjelovanje odgovoriti paradjelovanjem. Moramo do kraja iskorijeniti paradjelovanje, ono je danas prisutno na svakom koraku u BiH. Mi ćemo se morati kroz Ustav i ustavne institucije riješiti tog paradjelovanja - rekao je Čović.

Lider HDZ-a BiH je rekao kako očekuje da će uskoro biti formirano Vijeće ministara i kako predstavnici tri stranke moraju donijeti zajedničku izjavu. 

- Sigurno ćemo imati narednih dana razgovore o toj temi i mislim da nismo daleko od toga da se dogovorimo - rekao je Čović. 

Istakao je kako njegova stranka podjednako želi svako ministarstvo. 

- Vidjet ćemo šta će nam pripasti. Sve ostalo su poruke koje šaljemo jedni drugima preko medija da bismo zagolicali maštu, ali suština je da će Hrvati, Bošnjaci i Srbi dobiti po tri ministarstva. Svako od nas ima svoje želje i taktike, ali nemam ambicija da špekuliramo. Bitno je da se Vijeće ministara što prije uspostavi - kazao je Čović.

11:33

U Mostaru je počela sjednica Predsjedništva Hrvatske demokratske zajednica (HDZ) BiH, na kojoj će se, kako je najavljeno, govoriti o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH i pripremama za Centralni odbor HDZ-a BiH.  

Inače, sjednica Centralnog odbora bit će održana, također, danas u 13:30 sati, a na kojoj će se donijeti će sve potrebne odluke za održavanja 12. sjednice Sabora HDZ-a BiH.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.