ANALIZA

Korajlić za Avaz.ba: Terorizam se može desiti svugdje i u svakom momentu

Oni imaju namjeru da to bude iznenađenje i jednostavno da prenesu svoju poruku

S.D.

18.3.2019

Napad na Novom Zelandu prošle sedmice, u kojem je u dvije džamije ubijeno najmanje 50 osoba, te jutrošnji napad u Den Hagu u Holandiji, kada su prema posljednjim informacijama najmanje tri osobe  ubijene u tramvaju, a više ih je ranjeno, ponovo su dokazali tezu da nema dovoljno sigurnog mjesta na svijetu od terorizma i terorističkih napada.

To u razgovoru za Avaz.ba ističe i Nedžad Korajlić, dekan na Fakultetu za kriminalistiku kriminiologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu. S obzirom na to da u Holandiji počinilac napada još nije ni identificiran, profesor Korajlić kaže da se u ovom trenutku ne može isključiti nijedna opcija koja se odnosi na povezanost ova dva napada, iako su se ona desila na dva različita kontinenta. Korajlić ističe da je moguće da nakon ovakvih situacija dođe i do domino-efekta.

- To nam pokazuje da se u svakom momentu i na svakom mjestu to može desiti. Nema pravila gdje će se desiti terorizam. Oni i imaju namjeru da to bude iznenađenje i da jednostavno prenesu svoju poruku. Može biti i kopiranja i ponavljanja. Ne bih volio, ali moguće je da se dogodi domino-efekt - kaže Korajlić.

On ističe da je u preveniranju i sprečavanju terorističkih napada veoma bitna saradnja sigurnosnih službi na globalnom nivou.

- Nadam se da će biti razumijevanja i mudrosti, a mislim da će i sigurnosne službe trebati sarađivati. Ne treba u ovom kontekstu posmatrati samo BiH nego i regiju, ali i svijet, itekako se ovakve situacije prelijevaju. Ako su događaji na Novom Zelandu i u Holandiji povezani, to pokazuje ozbiljnost situacije - naglašava Korajlić.

Ocjenjujući spremnost Bosne i Hercegovine da se suoči s eventualnim napadima ili da ih prevenira, Korajlić kaže da BiH ima svojih slabosti, kao i sve druge zemlje koje su razvijenije i bolje uvezane od BiH.

- Vidimo da mnoge zemlje, koje su ispred BiH u tehničkom, materijalnom, ta političkom smislu jedinstvenije, pa imaju probleme. BiH je ranjiva kao i sve druge, međutim, prema ovome što imam te prema istraživanjima koje radim, ocjena je da su sigurnosne i druge službe spremne da se maksimalno uhvate ukoštac sa svim izazovima. Naravno da bi se moglo više uraditi na edukaciji, opremanju i boljoj organizaciji sigurnosnih službi.

Profesor Korajlić kaže da situaciju u BiH dodatno usložnjava to što još nije formirana vlast nakon oktobarskih izbora prošle godine.

- Trenutno nemamo uspostavljenu vlast ni na nivou BiH, ni FBiH, niti u pojedinim kantonima. Sve to dodatno usložnjava situaciju. Kod ljudi to stvara osjećaj nesigurnosti – pojašnjava Korajlić.

U ranijim napadima u Evropi, gotovo svaki teroristički napad vezao se za vjeru i uglavnom je bio „islamski“. S druge strane, napad na Novom Zelandu prošle sedmice, u kojem su ubijene desetine muslimana, nije dobio vjerski prefiks. Profesor Korajlić kaže da nijedan teroristički akt ne treba vezati za vjeru.

- Nikad ne bih vezao terorizam za vjeru, jer nijedna vjera ne propagira nasilje. Dakle, moramo biti izuzetno pažljivi kada govorimo o tome – zaključuje profesor Korajlić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.