AKTUELNO

Nikšić: Ako DF ode u vlast sa SDA, SNSD-om i HDZ-om, onda više nije dio Bh. bloka

Iskreno se nadam da bi već od sljedeće sedmice mogli da radimo na formaliziranju Bh. bloka i stvaranju pretpostavke da znamo kako donosimo neke odluke

Avaz.ba

18.3.2019

Predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić kazao je, gostujući na NOVA BH televiziji, kako Bh. blok, nažalost, još nije formalno tijelo.

On je istakao kako je s drugim liderima stranaka koje čine Bh. blok nekoliko puta razgovarao o formaliziranju ovog političkog bloka, ali da je to zbog nekih drugih stvari koje su odvlačile pažnju ostalo u drugom planu.

- Iskreno se nadam da bismo već od sljedeće sedmice mogli raditi na formaliziranju Bh. bloka i stvaranju pretpostavke da znamo kako donosimo neke odluke, koje su odluke koje moramo donositi konsenzusom, gdje svako treba zadržati svoj subjektivitet - kazao je lider SDP-a.

Nikšić je dodao kako ne bi rekao da je nedostatak formalizacije koštao Bh. blok ponašanja tokom pregovora u vezi s ulaskom u vlast.

- Bh. blok je nastao tako što smo sjeli i dogovorili jednu novu viziju i strategiju, opredijelili smo se da zajedno budemo dio priče, dio vlasti ili opozicije. Možda je to doprinijelo da nemamo formalnih odluka u okviru bloka, nego su to dogovori, razgovori i principi koje dogovaramo ovako, a nemamo na papiru nekih zapisnika i zaključaka koji bi nas trebali obavezivati. Međutim, smatram da, kad se nešto dogovorimo i kad jedni drugima pružimo ruku, to je kao da smo napravili i zapisnik - smatra Nikšić.

On je rekao da takav dogovor nije moguć sa svim političkim strankama u BiH, jer iz iskustva zna da, i kad se neki dogovori postignu i sporazumi potpišu, oni se ne poštuju. Nikšić se osvrnuo i na eventualni ulazak DF-a u vlast.

- DF nije rekao, kao što je to rekao SDP, da neće pregovarati i praviti vlast s nacionalnim blokom SDA - SNSD - HDZ, nego je rekao da otvara razgovore sa svim političkim partijama. To je individualna odluka DF-a na koju ima pravo, smatram da, ako odu sa SDA, HDZ-om ili SNSD-om, više nisu dio Bh. bloka - kazao je Nikšić.

Dodao je kako je uvjeren i da bi volio da sve stranke Bh. bloka ostanu zajedno i da nastave raditi kako su se i dogovorili te da zajedno budu ili opozicija ili vlast, jer smatra da Bh. blok, iako ima pojedinačno najviše glasova, nije pobijedio na izborima.

- Pobijedile su neke druge stranke, nek probaju napraviti vlast. Ako oni ne naprave, da mi u određenom roku pokušamo napraviti. Ako oni ne uspiju, onda možemo reći, hajde, neka Bh. blok na sebe preuzme odgovornost i pokuša napraviti vlast - istakao je Nikšić.

On je rekao da nije realno da Bh. blok osvoji 700.000 glasova kako bi sam, bez nacionalnih stranaka, mogao formirati vlast, ali da je jedna stvar kad ste pobjednik i za formiranje vlasti vam trebaju dva, tri ili pet posto, a druga stvar je kada morate razgovarati sa svim nacionalnim strankama.

- Nažalost, BiH je tako uređena i konstituirana da se ovdje još glasa protiv drugih, a ne za neke programe. Međutim, kada govorimo o aktuelnim sazivima parlamenata, kada govorimo o ovom izbornom rezultatu, kao SDP sami nećemo. Pošto smo ranije donijeli odluku da kao Bh. blok ostajemo opozicija, poštujemo tu odluku. Ništa nije zakovano i ako za nekoliko mjeseci i dalje ostanemo zakovani u ovom blatu, mi ne bismo rekli "stanite, ljudi, evo nacionalne stranke su pokušale i nisu uspjele, zašto mi ne bismo pokušali". Nažalost, u kakvoj državi živimo, najbolje se vidi da mi nemamo vanredne izbore - poručio je predsjednik Socijaldemokratske partije.

Nikšić se osvrnuo i na izjavu Bakira Izetbegovića kako očekuje formiranje širokog bošnjačkog bloka u kojem ima mjesta za sve, pa i za Bh. blok.

- Više puta sam ponovio, SDP je najveća multietnička partija u BiH, u šali, kada govorimo o Federaciji BiH, kažem kako smo mi druga bošnjačka i druga hrvatska partija, te prva srpska i najveća multietnička stranka. Struktura zastupnika SDP-a na svim nivoima je otprilike 60-40 posto, 60 posto su zastupnici Bošnjaci, a 40 posto zastupnici iz ostalih konstitutivnih naroda. Dakle, nemamo pravo izdati ni svoje birače ni te ljude koji su na otvorenim listama dobili podršku. Prema tome, mi nikako ne možemo biti dio bošnjačkog bloka i ne pristajemo na to da nas bilo ko svrstava u bošnjački blok. Želimo biti bosanski blok - smatra Nikšić.

Nikšić je demantirao navode kako je SDA bila toliko galantna da SDP-u ponudi mjesto federalnog premijera, a kandidat je, navodno, trebao biti Marin Ivaniđević. On je istakao kako se nikada nije ni razgovaralo o kandidatima i pozicijama.

- Kada smo razgovarali, jasno smo im rekli da ne želimo biti dio bošnjačkog bloka, te da želimo biti Bh. blok koji će okupljati sve narode. Postoji hrvatski blok, ima i bošnjački, ali moramo otkloniti priču da je bilo govora o imenima kandidata i pozicijama - naglasio je Nikšić.

Predsjednik SDP-a je naglasio kako se vodi specijalni rat protiv SDP-a od onih koji su ovu stranku pokušali na sve načine uvući u vlast i bošnjački blok, te da cilj SDP-a nije da po bilo koju cijenu pogazi obećanje dato biračima - da je moguća drugačija BiH.

Nikšić je također odbacio da postoje bilo kakvi sukobi unutar SDP-a, pogotovo kako se to pokušalo prikazati kao sukob između kantonalnih organizacija u Tuzli i Sarajevu.

- SDP je velika politička organizacija u kojoj su moguća različita mišljenja, ali kada se neka odluka donese, onda se ona treba poštovati. Odluka je takva kakva je, činjenica je da je tuzlanska organizacija imala drugačije viđenje. Moram biti iskren i korektan prema njima. To je naša najjača organizacija i potpuno sam svjestan da oni prema svojim biračima imaju drugu dimenziju kako to izgleda tamo gdje niste pobijedili, jer će tamo sve ono što se bude dešavalo ići na teret onih koji su pobijedili na izborima. Zbog toga sam spreman zajedno s njima tražiti rješenje, a rješenje, prema odluci Glavnog odbora, nije da se pravi vlast sa SDA i HDZ-om - naglasio je prvi čovjek SDP-a.

Nikšić smatra da bi SDP mogao pokušati napraviti vlast s drugim građanskim strankama u Tuzlanskom kantonu, jer za to postoji računica i mogućnost.

On je istakao kako će se u budućem periodu morati obratiti pažnja na razjedinjenost ljevice u BiH, kako bi se ostvario bolji rezultat od onih kakvi su bili u prošlosti.

Nikšić je odbacio navode kako SDP ima tendenciju pada, jer je SDP jedina politička partija koja je ostvarila bolji rezultat u odnosu na izbore 2014. i 2016.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.