REAKCIJE

Dr. Kukić: To je jedna zamagljena forma, koja nikoga ne obavezuje, a daje im alibi za formiranje vlasti

Već sutra ti principi dopuštaju vrlo različita tumačenja, smatra dr. Kukić

Piše: S. KURT

19.3.2019

Politički analitičar dr. Slavo Kukić maglovitim i gotovo neizvodivim smatra provođenje principa, koje su jučer usuglasili lideri SNSD-a, HDZ-a i SDA Milorad Dodik, Dragan Čović i Bakir Izetbegović. 

Oni su, podsjećamo, jučer usaglasili deset principa za formiranje vlasti na nivou BiH, a prvi princip je poštivanje i provođenje Općeg okvirnog sporazum za mir i 11 aneksa, uključujući i Evropsku konvenciju o ljudskim pravima i osnovnim slobodama.

Različita tumačenja

- Pogledao sam tih 10 principa i moram priznati da su dati u tako maglovitoj formi da već sutra dopuštaju vrlo različita tumačenja, sukladna onim tumačenjima koja ta tri lidera imaju svih ovih godina – kaže na početku razgovora za Avaz.ba dr. Kukić.

On smatra da je usvajanje tih principa zapravo izgovor Dodiku, Čoviću i Izetbegoviću za za operativne radnje u formiranju vlasti.

- Nakon toga, oni će nastaviti po scenarijima koji su nam dobro poznati. Jer ti principi, koje su usuglasili, nikoga ni na što obavezuju – dodaje dr. Kukić i ističe kako će se to najbolje prepoznavati, kad je, recimo, riječ o principu o poštivanju Ustava i zakona.

Prema riječima dr. Kukića svaki od tri lidera ima svoje viđenje poštivanja Ustava i zakona.

- Jedan lidera kaže da je RS država, a BiH zajednica država. Drugi smatra da izborni zakon treba promijeniti tako da se eliminiraju i one europske vrijednosti koje u njemu stoje. Treći lider opet misli da treba stvoriti sve pretpostavke koje će omogućiti etničku majorizaciju. Ta su tumačenja Ustava i zakona zapravo sada na djelu, a od jučer su pretočena u jedan princip – dodaje on.

Ogoljena politika

Dr. Kukić zato insistira da se zapravo dogovorenim principima ogolila politika lidera SDA Bakira Izetbegovića, koji pristajanjem na principe dokazuje da nije kočničar u formiranju vlasti.

- Ovo govorim i zbog još jednog detalja, jer je bila, da tako kažem, crta preko koje se nije moglo preći, Godišnji nacionalni programo MAP-a. Izetbegović je rekao da bez toga nema razgovora, Dodik je rekao da RS to neće prihvatiti. I tu je sve stalo. Po tome se vidi da su ovi principi neka zamagljena forma, koja će Izetbegoviću omogućiti da formira vlast, da ne ispadne kočničar, a da se sve nastavi kao što je i bilo – zaključuje dr. Kukić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.