HAŠKI TRIBUNAL

Odluku Žalbenog vijeća u predmetu "Radovan Karadžić" saopćit će sudija Jensen

U prvostepenom postupku, presudom od 24. marta 2016. godine, proglašen krivim i osuđen na 40 godina zatvora

Radovan Karadžić. Agencije

Avaz.ba

19.3.2019

Nakon tri godine žalbenog postupka Žalbeno vijeće Mehanizma za krivične sudove u Hagu izreći će sutra drugostepenu presudu po žalbi Tužilaštva protiv Radovana Karadžića pred Međunarodnim rezidualnim Mehanizmom za krivične sudove. 

Nakon završetka žalbenog postupka, konačnu presudu Karadžiću, koji se tereti za najteže zločine počinjene na tlu Evrope nakon Drugog svjetskog rata, trebao bi saopćiti predsjedavajući Žalbenog vijeća MMKS-a, sudija Vag Prise Jensen (Vagn Prüsse Joensen). 

Uz predsjedavajućeg Žalbenog vijeća, danskog sudiju Jensena, sastav tog vijeća čine sudije - Vilijem Husein Sekule (William Hussein) iz Tanzanije, Žoze Rikardo de Prada Solesa (José Ricardo de Prada Solaesa) iz Španije, Grasijela Suzana Gati Santana (Graciela Susana Gatti) iz Urugvaja i Ivo Nelson de Kaires Batista Rosa (Caires) iz Portugala. 

Podsjećamo, Karadžić je prvostepenom postupku, presudom od 24. marta 2016. godine, proglašen krivim i osuđen na 40 godina zatvora. 

Prvostepenom presudom Pretresno vijeće Haškog tribunala (ICTY) proglasilo je Karadžića krivim za genocid na području Srebrenice 1995. godine kao i za progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, uključujući istrebljenje, ubistva, deportacije i druga nehumana djela, kao i za teroriziranje stanovnika Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperiranjem tokom višegodišnje opsade glavnog grada BiH, te za uzimanje pripadnika tadašnjeg UNPROFOR-a za taoce. 

U istoj presudi oslobođen je nepravomoćno krivice po optužbama za genocid nad Bošnjacima i Hrvatima u drugih sedam općina u BiH. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.