ISPOVIJESTI Uoči presude u Haškom tribunalu

Sarajka Izeta Bajramović o predratnom komšiji Radovanu Karadžiću: On je bio bezveznjak, s kojim smo se družili

E. TRAKO
19.03.2019 19:18

Bajramović: Grad mu je sve dao

Foto: Armin Durgut/Pixell

Izeta Bajramović, Sarajka, vlasnica slastičarnice po kojoj je ulica Sutjeska poznata, sjeti se svakoga dana Radovana Karadžića, predratnog komšije, ratnog zločinca, kojem će sutra biti izrečena drugostepena presuda. 

- Ma, to je bio jedan bezveznjak, s kojim smo se mi družili. Glumio je uvijek nekakvog vođu. Patio je od toga - kaže na početku razgovora za "Avaz" Bajramović.

Sjeća se vrlo dobro da ju je Karadžić zvao "hadžinica".

- Uvijek mi je govorio "moja hadžinice - ovo, moja hadžinice - ono". Uvijek govorim da je to čovjek koji je rušio grad, koji je od seljaka u gunju i vunenom prsluku postao gospodin, akademski građanin - kaže Bajramović.

Pitamo je šta je kod nje u slastičarnici najviše jeo.

- Bile su to tri ili četiri baklave. Sjećam se da je bio pomalo stidan, nekako povučen. Bio, bolan, Titov. Na protestima uzimao Titovu sliku iz moje radnje i izlazio na ulicu - kaže Izeta Bajramović.

Njegova supruga Ljiljana Zelen živjela je u Sutjesci.

- Kada su se uzeli, Radovan je doselio u taj ulaz, tako smo postali komšije. Poslije su njih dvoje, kada je postao doktor, opremili stan u potkrovlju – sjeća se Bajramović.

Kaže da se u potpunosti promijenio kada je otišao u Ameriku, na neku specijalizaciju.

- Posljednji put kad sam ga srela, razgovarali smo i pitam ga ja otkud mu novi auto, Golf, novac, tjelohranitelji. Kaže: "Imam ličnu gardu". Nedugo zatim počelo je granatiranje grada i masovno ubijanje civila - dodaje Izeta.

Sjeća se da se vadio "na stranku".

- Pričao je da od njega stranka traži da im se prikloni i da brine o Srbima. Ne znam, kada bih ga srela, pitala bih ga zašto je zaboravio svoje komšije muslimane - dodaje Izeta Bajramović.

Donosio mlijeko od majke 

- Karadžić je iz Crne Gore došao kada je imao 14 godina. Bio je povučen. Upisao je Srednju medicinsku školu. Tačno smo ga sažalijevali i svi iz ulice mu pomagali. A njegova mater bi nam po njemu slala mliječne proizvode - sjeća se Bajramović. 

Komentari

NA VRH