DIPLOMATIJA

Supruga Senada Avdića ide u Madrid, zaboravljeni Sven Alkalaj u Njujork

U Vatikan će Komšić poslati Igora Žontara, u Crnu Goru Branimira Jukića, dok će Vanja Filipović u London

Komšić, Avdić i Savić

Večernji list

20.3.2019

Željko Komšić, član Predsjedništva BiH, nakon što je smijenio skoro sve bh. ambasadore iz reda hrvatskog naroda koje je imenovao njegov prethodnik u Predsjedništvu BiH Dragan Čović, osim već poznatih prijedloga imena za nove diplomate, pripremio je i nove. 

Kako je objavio „Večernji list“, Komšić će svog savjetnika Branimira Jukića predložiti za ambasadora u Crnoj Gori, gdje je u ranijem Komšićevom mandatu već bio na toj poziciji, a bio je i ambasador BiH pri NATO-u.

Prema pisanju „Večernjeg lista“, Komšić za ambasadoricu BiH u Španiji šalje Danku Savić, suprugu Senada Avdića, vlasnika portala Slobodna Bosna. Savić je u ranijem Komšićevom mandatu, također, bila ambasadorica, i to u Češkoj. Komšićev prijedlog za buduću ambasadoricu u Pragu je spisateljica Martina Mlinarević.

U Veliku Britaniju će Komšićev savjetnik Vanja Filipović, za kojeg „Večernji list“ navodi da je najpoznatiji po tome što je svojevremeno dospio u centar pažnje javnosti jer je s Komšićem uživao u luksuznom austrijskom skijalištu o trošku poreznih obveznika BiH.

Alkalaj: Komšić ga šalje u Njujork

Dalje, taj list navodi da će Komšić u Vatikan poslati Igora Žontara. Navode da je riječ o profesoru u Katoličkom školskom centru „Sveti Josip“ u Sarajevu te da je radio u „Caritasu'', a ispred Vrhbosanske nadbiskupije bio je izabran na mjesto koordinatora za međureligijski dijalog pri Svjetskoj konferenciji religija za mir, a bio je i tajnik Hrvatskog kulturnog društva „Napredak“.

Kao najveće iznenađenje među Komšićevim prijedlozima list navodi onaj koji se odnosi na Svena Alkalaja, kadra Stranke za BiH koji je svojevremeno bio ministar vanjskih poslova BiH.

Za njega tvrde da će biti šef Misije BiH pri Ujedinjenim narodima u Njujorku.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.