ODBRANA BIH

Dan kada se zastava s ljiljanima zavihorila na najvišem vrhu Vlašića

"Kapa Republike Srpske”, kako su agresori nazivali vlašićki plato, oborena je kao kula od karata

Herojskom bitkom komandovao legendarni general Alagić

M. KUKAN

20.3.2019

U Domu kulture u Ključu jučer je održana javna tribina u povodu obilježavanja dva historijska datuma značajna za odbranu i opstojnost države BiH - 24. godišnjice operacije „Vlašić 95 ” i 25. godišnjice formiranja Sedmog korpusa Armije RBiH.

Operacija „Vlašić 95” izvedena je u zoru 20. marta 1995. u nemogućim uvjetima visokog snijega, mećave i niskih temperatura. “Kapa Republike Srpske”, kako su agresori nazivali vlašićki plato, oborena je kao kula od karata pod snažnim djelovanjem boraca Sedmog korpusa i ostalih jedinica pod vodstvom legendarnog komandanta, generala Mehmeda Alagića.

Tog dana zavihorila se zastava s ljiljanima, 20 sa 30 metara, na najvišem vrhu Vlašića. 

U zoru 20. marta 1995. godine zavihorila se zastava s ljiljanima, 20 sa 30 metara, na najvišem vrhu Vlašića

Briljantne pripreme za vojnu operaciju

Na tribini koju su organizirali Općina Ključ i Udruženje 17. viteške krajiške brdske brigade promotori su bili penzionisani general Fikret Ćuskić i brigadir Remzija Šiljak.  

- Operacija „Vlašić“ plod je temeljitih, sistemskih, briljantnih priprema za vojnu operaciju koja je filigranski izvedena u najsloženijim meteo uvjetima na planinskom zemljištu pod snježnim nanosima. Operacija je tražila odlučne, hrabre i koordinirane jedinice za izvođenje borbenih djelovanja – kazao je general Ćuskić. 

Istakao je da je vlašićka pobjeda, izvedena u skoro nemogućim uvjetima, poslala jasne poruke Vojsci RS da je odnos snaga na ratištu promijenjen te da četnicima neće biti lako do kraja rata. 

Značaj obilježavanja ove godišnjice ogleda se i u tome što je po prvi put ovakva tribina nakon rata upriličena u Unsko-sanskom kantonu (USK). 

Ključ: Detalj s jučerašnje tribine

Kako je nastao Sedmi korpus

Povodom obilježavanja položeno je cvijeće na Trgu Alije Izetbegovića i Trgu generala Mehmeda Alagića koji je bio komandant Sedmog korpusa ARBiH.

Sedmi korpus formiran je na osnovu Odluke Predsjedništva Republike BiH od 11. januara 1994. godine. Štab Vrhovne komande oružanih snaga Armije RBiH, donio je naredbu o formiranju Sedmog korpusa koji je počo djelovati na prostorima širom BiH.

U njegov sastav ušlo je dvanaest brigada, u čijem sastavu je bilo mnogo boraca iz Krajine, srednje Bosne i drugih dijelova BiH. Zvanično, Sedmi korpus je zaživio 7. aprila 1994. godine u Travniku.

Položeno cvijeće na Trgu generala Mehmeda Alagića koji je bio komandant Sedmog korpusa ARBiH

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.