USPJESI

U Zavodu "Mjedenica" otvorena stomatološka ambulanta

Opremljena najkvalitetnijim i najsavremenijim materijalom

Dr. Marković, direktorica Čakal i dr. sc. Tosum-Pošković. M. Tabaković

A. NUHANOVIĆ

20.3.2019

U Zavodu za specijalno obrazovanje i odgoj djece "Mjedenica" Sarajevo danas je otvorena moderno opremljena stomatološka ambulanta.  

Stomatološke usluge djeca, njih 181, koliko ih je u Zavodu, dostupne su zahvaljujući velikim naporima Stomatološkog fakulteta s klinikama u Sarajevu, na čijem se čelu nalazi Muhamed Ajanović. 

Kako je za „Avaz“ pojasnila doc. dr. sc. Selma Tosum–Pošković, usluge popravki i vađenja zuba djeci će biti pružane svakodnevno.

- Stomatološki fakultet s klinikama u Sarajevu je iz svojih vlastitih sredstava osigurao doktoricu i stomatološku sestru za pružanje usluga ovog tipa. Ambulanta je opremljena najkvalitetnijim i najsavremenijim stomatološkim materijalom koji se, također, finansira iz sredstava Stomatološkog fakulteta u Sarajevu s klinikama – kazala je doc. dr. sc. Tosum–Pošković.

Prof. dr. Nina Marković, šefica Klinike za preventivnu dječiju stomatologiju Stomatološkog fakulteta u Sarajevu, kazala je za „Avaz“ da je potreba za otvaranjem stomatološke ambulante na ovakvom jednom mjestu kao što je ''Mjedenica'' bila velika.

- Danas, na Svjetski dan oralnog zdravlja, otvaramo novu ambulantu u Zavodu ''Mjedenica'', u kojoj će se pružati stomatološke usluge i brinuti o zaštiti oralnog zdravlja djece s onesposobljenjima. Ovakva ambulanta na ovakvom jednom mjestu uvijek treba – kaže dr. Marković.

Mirsada Čakal, direktorica Zavoda ''Mjedenica'', izrazila je zahvalnost Stomatološkom fakultetu na saradnji, navodeći da će mališani iz Mjedenice uvelike iskoristiti mogućnosti koja im pruža ova ambulanta.

- Otvaranje zubne ambulante ima veliki značaj kada su u pitanju naša djeca. Inače, naša ustanova postoji 70 godina i kroz sve ove godine imali smo zubnu ambulantu, djeci su pružane uvijek tu stomatološke usluge. S ratom ambulanta je uništena. Poslije rata ponovo je bila puštena u funkciju zahvaljujući donatorima iz Italije. Radila je kratko vrijeme. Iskreno se nadam da će učenici naše ustanove imati punu zdravstvenu zaštitu kada je u pitanju stomatološka ambulanta, odnosno sve usluge koje će biti pružene djeci unutar stomatološke oblasti. Zahvaljujem Ministarstvu zdravstva KS i Stomatološkom fakultetu na ovoj pomoći – navela je Čakal.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.